8 tipů, jak zvítězit nad akné

Akné si automaticky spojujeme s obdobím puberty a většina z nás si epizodou nehezké pleti s pupínky během dospívání prošla. Podle průzkumů postihuje akné kolem 80 % náctiletých a dospívajících. Problémem s pletí však netrpí pouze adolescenti, ale stále častěji se setkáváme s výskytem akné i u dospělých. Zatímco v mladším věku trpí na aknózní pleť převážně muži, v dospělém věku postihují problémy s pletí výrazně více  ženy. Jaké jsou příčiny jeho vzniku, proč na akné trpí stále více dospělých (žen) a co na jeho léčbu podle nejnovějších studií zabírá – na to všechno se podíváme v dnešním článku. 

Co způsobuje akné?

Akné je zánětlivé onemocnění kůže, kterým trpí 70 - 80 % adolescentů a mladých lidí. Ve většině případů jsou projevy akné mírné až středně těžké a po 20. roce života samy vymizí. V některých případech jsou ale projevy závažnější a mohou na kůži zanechat jizvičky nebo zvýšenou pigmentaci (odlišně zabarvené části pokožky vznikající jako reakce kůže na zánět). To má pak silný dopad na kvalitu života a může způsobovat i emoční a psychologickou zátěž.

Ta je dokonce častokrát těžší než samotné fyzické projevy. Mezi takové projevy vyvolané nedokonalostí kůže mohou u některých lidí patřit pocity méněcennosti, úzkosti, deprese, obav, studu, rozpaků až sociální fobie. V jiných případech se lidé s problematickou pletí mohou stát terčem posměchu, šikany anebo stigmatizace ze strany vrstevníků. Otázku akné proto není dobré podceňovat. 

Hlavní příčinou vzniku zánětlivé reakce na kůži je nadprodukce kožního mazu, ucpávání mazových kanálků a přemnožení bakterií v jejich okolí. Mezi hlavní spouštěče vzniku zánětlivých procesů na kůži patří hormonální změny typické pro pubertu nebo menstruační cyklus.  Za vznikem akné tedy stojí primárně hormonální nerovnováha, ke které ovšem může přispívat řada faktorů: nedostatečný spánek, nevhodná strava, stres, toxiny, záněty v těle a, jak z nových poznatků vyplývá, tak také nevyvážený střevní mikrobiom a zvýšená propustnost střeva. Objevit se může ale i jako vedlejší účinek některých léků, typicky kortikosteroidů, antikoncepce nebo jiné hormonální substituce. Mimo to bývá akné také velmi často doprovodným jevem alergií a potravinových intolerancí.

Proč na akné trpí stále více dospělých?

Tato otázka souvisí s moderním životním stylem a změnou naší životosprávy, zejména pak s jídelníčkem. Studie ukazují, že moderní stravování s vysokým podílem zpracovaných potravin (např. snídaňové cereálie, konzervované potraviny, sušenky, uzeniny, polotovary a další), rafinovaných tuků (všechny tepelně zpracované tuky – např. margaríny, slunečnicový, palmový nebo řepkový olej aj.) a konzumací nadměrného množství cukru a mléčných výrobků patří mezi rizikové faktory vzniku akné. Jedná se o potraviny, které zvyšují riziko vzniku zánětů v těle a nabourávají rovnovážný stav hladiny hormonů. 

Pokud bychom to chtěli zjednodušit, tak mezi hlavní viníky patří konzumace mléčných výrobků a sacharidů.

Cukr zvyšuje hladinu inzulinu a to u žen podporuje vyšší produkci testosteronu a obecně zvyšuje množství zánětlivých procesů v těle, včetně akné. Z kontrolovaných studií bylo zjištěno, že lidé, kteří mají vyšší příjem cukru a dietu s vyšším glykemickým indexem (jedí více chleba, snídaňových cereálií, rýže, těstovin, cukru a moučných výrobků), mají výrazně více akné. 

Konzumace mléčných výrobků. V našem, západním stylu stravování tvoří mléko a výrobky z něj stále dominantní složku stravy. Mléko se skládá ze dvou druhů proteinů: z mléčné syrovátky a  kaseinu. Syrovátkové proteiny, které tvoří zhruba 20 % bílkovin kravského mléka, zvyšují koncentraci inzulinu v krvi, což vede k již zmíněnému nárůstu zánětlivých procesů v těle a potažmo i vzniku akné. Mléko dále obsahuje více než 60 různých druhů hormonů, včetně růstových a androgenních hormonů (zejména testosteronu), které podporují zvýšenou produkci a sekreci kožního mazu. 

iStock-889700328_1,3MB

Ne všechny mléčné výrobky však můžeme stavět na stejnou úroveň, pokud se jedná o zvýšené riziko tvorby akné. Největším rizikem pro vznik akné je kravské mléko a smetana, které mají nejvyšší glykemický index. Oproti tomu máslo nebo tvrdé sýry mají nízký glykemický index, a proto jejich konzumace  podporuje tvorbu akné daleko méně.

 

Jak u cukru, tak u mléčných výrobků platí přímá úměra – čím více těchto potravin konzumujeme, tím vyšší je produkce hormonů způsobujících akné.  Ač nejsou mléčné výrobky a cukr jedinou příčinou tvorby akné, mají neoddiskutovatelně na jeho tvorbu značný vliv. 

Co na léčbu akné zabírá

Většina lidí s problematickou pletí upírá svoji pozornost na potlačování výskytu pupínků a nejprve zkouší různé kosmetické přípravky. Kupujeme si speciální pleťové vodičky, krémy, gely, masky. A když dlouhodobě nezabírají a/nebo se stav zhoršuje, navštívíme dermatologa, který většinou  předepíše přípravky obsahující kyselinu salicylovou či benzoylperoxid nebo lokální antibiotika. 

Tradiční léčba akné se zaměřuje primárně na potlačení projevů místo toho, abychom se zaměřili na odstranění příčiny zdravotního problému. Na hormonální nerovnováhu, v jejímž důsledku dochází ke vzniku akné, je potřeba nahlížet v komplexnějším pohledu (viz náš článek o hormonální nerovnováze). Náš hormonální systém funguje jako ucelený systém a vychýlení jednoho hormonu z rovnováhy způsobí vytvoření dysbalence i u jiných hormonů. Při léčbě je tedy potřeba zaměřit se na všechny faktory, které mohou potenciálně hormonální nerovnováhu způsobovat a obnovit v těle homeostázu (rovnovážný stav).  

8 strategií, které vám pomohou snížit tvorbu akné

  1.  Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem. Mezi ně patří například celozrnné pečivo, ovoce, zelenina, ovesné vločky, luštěniny, quinoa aj. Snižte celkový příjem sacharidů a zpracovaných výrobků ve stravě.

  2. Do svého jídelníčku zařaďte potraviny s protizánětlivými účinky, jako jsou například čerstvé ryby, olivový olej, zelený čaj, listová zelenina, zázvor, kurkuma, bobulovité ovoce a další a potravin bohaté na polyfenoly.

  3. Zaměřte se na zdraví svých střev. Konzumujte potraviny s probiotickými účinky (např. kysané zelí, fermentované potraviny, jablečný nebo balsamikový ocet, tempeh, kysané výrobky z rostlinných náhražek mléka, případně výrobky z kozího či ovčího mléka, které jsou obecně lépe tolerované, než produkty z kravského mléka. Dále prebiotika (např. česnek, cibule, čekanka, pampeliška, banány aj.) a potraviny bohaté na trávicí enzymy.  Užívat můžete také probiotika a prebiotika ve formě doplňků stravy.

  4. Dostaňte svůj stres pod kontrolu. Chronický stres zvyšuje množství zánětlivých procesů v těle, jejichž projevem může být i akné. Stres nabourává rovnovážný stav hladiny hormonů a navyšuje hladinu kortizolu. Mimo to vyčerpává i některé minerály a vitamíny, které pomáhají kontrolovat tvorbu akné (hořčík, zinek, selen nebo vitamin C). Pomoci mohou také adaptogeny, jako je například ashwagandha. Stres můžete zvládat pomocí jógy, dechových cvičení, masáží, meditace či aromaterapie a dalších technik. O specifických účincích zvýšené hladiny kortizolu v důsledku chronického stresu jsme psali v našem předchozím článku. 

    Studio Session-150
  5. Dopřejte si dostatek kvalitního spánku. Nedostatek spánku zvyšuje množství zánětlivých procesů v těle a narušuje hladiny hormonů, čímž přispívá k tvorbě akné a řadě dalších zdravotních komplikací. Dopřejte si proto nerušený šesti až osmihodinový spánek každou noc. 

  6. Pravidelně cvičte. Vedle dalších přínosů, které cvičení pro naše zdraví má, pomáhá také odbourávat kortizol a tím snižovat stres. Zároveň redukuje zánětlivé procesy a pomáhá vyrovnávat hladinu inzulínu v krvi. 

  7. Zařaďte doplňky stravy s protizánětlivými účinky – omega-3 mastnou kyselinu, zinek, vitamin C a A. Využít můžete také účinků některých bylin, zejména pak kopřivy a saw palmetta. 

  8. Vybírejte s rozumem kosmetické přípravky pro péči o pleť. Na trhu je řada výrobků, z nichž některé jsou kvalitní, jiné naopak obsahují příliš vysoké koncentrace hormonálních disruptorů, které mohou nabourávat hormonální rovnováhu a samy být příčinou akné. Čtěte proto pečlivě složení a upřednostňujte bio kosmetiku bez parfemace.

Závěrem:

Z výzkumů vyplývá, že strava a životní styl hrají zásadní roli ve výskytu akné a v jeho léčbě. Dalším faktorem, který značně ovlivňuje jak tvorbu akné, tak i úspěšnost léčby, je stav našeho střevního mikrobiomu a zdraví střev obecně. 

Strava s nízkým glykemickým indexem bohatá na omega-3 mastné kyseliny, čerstvé ovoce, zeleninu, probiotické potraviny a vlákninu, případně doplněná o některé vitamíny, minerály a bylinné extrakty či esenciální oleje, je základem úspěchu při boji s akné.  

Ani jedna z námi doporučených strategií však není samospásná a nebude zabírat na každého stejně. Na problematiku akné je potřeba nahlížet z komplexního pohledu a snažit se o dodržování správné životosprávy. To Vám pomůže k obnovení rovnovážného stavu vašich hormonů i sebe sama. 

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27529209/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17945383/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847434/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025515/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17524128/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17314442/

Zpět do obchodu