KETO DIETA – co byste měli vědět, než se do ní pustíte

Určitě jste o ní slyšeli. V posledních letech je nebývale populární a má mnoho příznivců. Řeč je o keto dietě. Přichází plavková sezóna a s ní jako by se roztrhl pytel s reklamou na zázračnou dietu, která slibuje rychlé zhubnutí bez větší námahy. Je tato dieta ale opravdu tak zázračná? Prostudovala jsem si studie týkající se keto diety z posledních 15 let a nejdůležitější poznatky jsem shrnula do tohoto příspěvku.

Pojďme se společně podívat na to, kde se keto dieta vzala, na jakém principu funguje, jaké má přínosy a vedlejší účinky, zda je bezpečná a proč to nemusí být ta správná varianta právě pro Vás.

Kde se keto dieta vzala?

Původně se jednalo o terapeutickou dietu využívanou při léčbě dětské epilepsie. Poprvé ji použil Russel Wilder v roce 1921 a zároveň ketogenní dietě dal její název. Využívala se jako terapeutický nástroj pro zmírňování záchvatů v léčbě dětské epilepsie až do doby, než ji nahradily účinné léky.

Znovu se tato dieta objevila na scéně jako zázračná formule na hubnutí až v novém tisíciletí. Velké množství článků na toto téma uvádí, že italský lékař Gianfranco Cappello, považovaný za zakladatele Keto diety, ve své studii čítající více než 19 000 obézních pacientů a lidí s nadváhou zaznamenal velký úspěch při výrazném a rychlém úbytku hmotnosti bez výrazných vedlejších účinků. Nutno však říci, že se jednalo o klinický výzkum, při kterém byli pacienti pod stálým lékařským dohledem a při krátkodobém změněném stravovacím plánu dostávali podpůrnou výživu vitamíny a elektrolyty. V tomto režimu byla vyhodnocena keto dieta jako nezávadná bez vedlejších účinků na zdraví.

Od té doby byly zkoumány účinky ketodiety na řadu onemocnění s pozitivními výsledky například při léčbě cukrovky, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby i rakoviny. Nicméně je stále potřeba dalších dlouhodobějších studií, aby tyto výsledky bylo možné potvrdit.

Na čem je založený princip keto diety?

Ketogenní dieta je založena na stravovacím plánu, který se skládá z vysokého obsahu tuků, středního množství bílkovin a velmi nízkého obsahu sacharidů. Procentuální rozložení je zhruba následující: 60 – 70 % makroživin tvoří tuky, 25 – 30 % bílkoviny a 5 – 10 % sacharidy. Při příjmu 2000 kcal denně tvoří sacharidy přibližně 20 – 50 g.

Snížení příjmu sacharidů a zvýšení příjmu tuků ve stravě vede k biochemickému procesu zvanému ketóza a tvorbě tzv. ketonů. Ketony jsou chemické látky vytvářené v játrech, které pomáhají odbourávat tuk v našem těle.

Proč k tomu dochází?

Primárním zdrojem energie v tělesných tkáních jsou sacharidy. Pokud snížíme příjem sacharidů na méně než 50 g denně, primární zdroj energie v těle se rychle vyčerpá. Dojde ke snížení produkce inzulinu a tělo se dostane do tzv. katabolického stavu. Po vyčerpání zásobního cukru (glykogenu) se organismus adaptuje na novou situaci tím, že změní svůj metabolismus a začne fungovat v úsporném režimu. Dochází ke kaskádě různých biochemických procesů, v důsledku kterých dojde k odbourávání tuků. Tento metabolický stav se nazývá „nutriční ketóza“. V tomto stavu tělo zůstává tak dlouhou, dokud má nedostatek sacharidů, jinými slovy dokud hladoví.

Ketóza je stav, kdy tělo využívá k přeměně na energii tuky, namísto běžného, primárního zdroje v podobě sacharidů. Stav nutriční ketózy je obecně považovaný za bezpečný, protože keto látky mající vliv na změnu pH krve se produkují pouze v malých koncentracích. Oproti tomu ketoacidóza, extrémní stav ketózy, je životu nebezpečný. Ketolátky se při ní tvoří ve vysokých koncentracích a přeměňují pH krve na acidotický stav.

Je to bezpečné?

Výzkum keto diety je stále teprve v plenkách a většina studií se zaměřuje na krátkodobé dietní plány. Dlouhodobé zdravotní účinky nejsou stále ještě dobře prozkoumané, a proto prozatím není možné vyvozovat platné závěry a dietu široce doporučovat.

S ohledem na to, že se jedná o velmi radikální dietní plán, některým lidem může keto dieta způsobovat zhoršení klinického stavu, jiným může dokonce přivodit zdravotní komplikace. Certifikovaná klinická nutriční terapeutka Francine Blinten upozorňuje, že „keto diety by se měly používat pouze pod klinickým dohledem a pouze po krátkou dobu“. Pokud se tedy chystáte keto dietu vyzkoušet, měli byste možná rizika probrat se svým lékařem.

Jaké jsou benefity keto diety?

Jedním z hlavních důvodů, proč je keto dieta v posledních letech tak oblíbená, je razantní snížení váhy v relativně krátkém čase. To většinu lidí motivuje k tomu, aby v přísném režimu pokračovali. Lidé si ale často neuvědomují, že prvním důsledkem diety je vyloučení nadbytečné vody vázané na sacharidy. V první fázi tedy nejde o úbytek tukové tkáně. Proto lidé po rozvolnění striktního plánu nabírají část ztracených kilogramů rychle zpět.

Podle odborné literatury patří mezi možné výhody keto diety oddálení stárnutí mozku a zpomalení neurodegenerativních změn. V současné době se proto zkoumá využití diety u pacientů s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Keto dieta dále pomáhá snižovat a vyrovnávat hladinu cukru v krvi a může být prospěšná u pacientů s diabetem i při některých metabolických onemocněních.

Vedlejší účinky keto diety

Mezi nejčastější vedlejší účinky ketózy patří tzv. keto chřipka. Jde o soubor různých symptomů od nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy, horečky, únavy, nespavosti, problémy s koncentrací, bolesti žaludku, zácpy, zhoršené tolerance cvičení apod. Nejde o pravou chřipku způsobenou viry, ale o soubor symptomů, které jsou projevům chřipky podobné. Tyto příznaky se objevují jako důsledek přeměny metabolických procesů a vzniku odpadních látek, vzniku elektrolytické nerovnováhy a dehydratace. Mohou trvat od několika dní až po několik týdnů.

Primární hrozbou keto diety je však malnutrice. Tělo nedostává základní živiny, které potřebuje k tomu, aby fungovalo správně. Trpí pak deficitem určitých vitamínů, minerálů, bílkovin, aminokyselin i vlákniny. Ze studie zaměřené na vrcholové sportovce se zjistilo, že nedostatečný přísun některých minerálů v důsledku keto diety má negativní vliv na zdraví kostí, a to již po 3 a půl týdnech dodržování diety.

Proteinová podvýživa společně s deficitem aminokyselin, vitaminu D, biotinu a zinku může negativně ovlivnit nejen růst, ale i strukturu vlasů. Výsledkem je pak slábnutí a řídnutí vlasů a jejich postupné vypadávání.

Aby se předešlo možným zdravotním komplikacím a rozvoji dalších onemocnění, je proto naprosto nezbytné dodávat tělu chybějící mikroživiny v podobě doplňků stravy. Zároveň je vhodné doplnit stravu o vlákninu (např. psyllium), která předejde vzniku zácpy a udrží zdraví našich střev. Zvýšenou pozornost je potřeba věnovat také dostatečnému příjmu tekutin a elektrolytů (zejména sodíku a potasia), kterých může mít tělo v důsledku dehydratace nedostatek.

Nepříjemným vedlejším příznakem keto diety může být nadměrné (někdy silně zapáchající) pocení, jako důsledek metabolického zpracování tuků. Při tomto procesu organismus nadměrně spotřebovává energii a současně vzniká více odpadních produktů, které se z těla následně vylučují. I skrze kůži.

V neposlední řadě je důležité zmínit, že každý takto extrémně změněný dietní plán, jakým keto dieta bezesporu je, znamená pro náš organismus extrémní zátěž. Tělo se dostává do stresu a začne produkovat stresové hormony, které mají vliv na celkový zdravotní stav. 

Jaké další zdravotní komplikace Vám při keto dietě hrozí?

Jakmile se tělo dostane do stavu ketózy - a vyčerpá veškeré zásobní sacharidy - začne energii čerpat z tuků, ale také ze svalů. To může mít závažné dopady na Vaše zdraví, neboť se do ohrožení dostává například i srdce, které je samo o sobě sval. Keto dieta by tedy neměla být praktikována bez dohledu lékaře.

Dlouhodobější stravování formou keto diety postavené na vyšším příjmu živočišné stravy zvyšuje aciditu krve a moči, což může negativně ovlivňovat hladinu cholesterolu i zdraví ledvin (hrozí vznik ledvinových kamenů).

Závěr:

V krátkodobém horizontu může být keto dieta prospěšná především pro lidi trpící obezitou. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu však může vést k řadě zdravotních komplikací od zažívacích problémů, vypadávání vlasů, narušení stavby kostí, až po vznik ledvinových kamenů či poškození srdce.

Pozor by si měli dávat nejen lidé s některými zdravotními komplikacemi jako je cukrovka nebo onemocnění ledvin či srdce, ale i lidé zdraví. Proto byste svůj plán měli nejdříve zkonzultovat s lékařem. Při dodržování keto diety si nezapomínejte ohlídat zejména dostatečný příjem tekutin a doplňovat nedostatek vitamínů a minerálů pomocí vybraných doplňků stravy. Vyzkoušet můžete náš Acai plus.

Přiznejme si - neexistuje žádná zázračná dieta, která by byla dlouhodobě udržitelná. A to hlavně proto, že není ideální pro přežití. Keto dietu nevyjímaje. Příroda vytvořila lidský metabolismus tak, aby sacharidy byly primárním zdrojem naší energie. Dlouhodobě se tedy bez nich v jídelníčku neobjedeme a dříve či později se projeví vedlejší účinky keto diety. Proto je nejlepším řešením držet se zdravé životosprávy a konzumovat ve správné míře od každého trochu.

 

Zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1528-1167.2008.01827.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2905334/
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00880/full?ref=mainstreem-dotcom
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5315033/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596642/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720297/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7641470/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23110922/

Zpět do obchodu