Kopřiva: zázračná bylina, která pomáhá léčit nejen akné.

POZORUHODNÉ ÚČINKY KOPŘIVY NA ŽENSKÉ ZDRAVÍ  

Pro mnohé lidi je kopřiva pouze protivný plevel, který při kontaktu s kůží dokáže vyvolat nepříjemnou alergickou reakci. Kopřiva je ovšem „obyčejná“ rostlina s neobyčejnými účinky na lidské zdraví. Právě proto ji naši předkové používali k odstraňování různých neduhů po staletí. Její užití v tradiční medicíně se podle záznamů datuje již minimálně do dob antického Řecka. Moderní studie¹ prokázaly, že všechny části kopřivy mají antioxidační, antimikrobiální a adstringentní a analgetické zdraví prospěšné vlastnosti.

K léčbě různých zdravotních problémů se využívá i dnes. Kopřivy patří k jedněm z nejběžněji používaných léčivých rostlin na světě, a to právě to díky svým mimořádným vlastnostem zlepšujícím lidské zdraví. Mezi ty mimo jiné patří její schopnost zmírňovat sezónní alergie a ekzémy, posilovat imunitu, zvyšovat krevní oběh, léčit močové problémy během raných fází zvětšené prostaty či pomáhat odstraňovat bolesti kloubů. Kromě toho se kopřiva hojně využívá také v kosmetice; přidává se do kosmetických přípravků na zlepšení kvality vlasů a prevenci vrásek. Většina léků z kopřivy se vyrábí z květů, listů a stonků, ale ve farmakologii se používají i kořeny, tudíž žádná část nepřijde nazbyt.  

 V dnešním příspěvku se však na kopřivu podíváme ze zcela jiného úhlu pohledu. A to jaký vliv má na ženské zdraví - jak ovlivňuje náš hormonální systém, jak dokáže pomoci při zmírňování obtíží spojených s premenstruačním syndromem (PMS), proč je rostlinou vhodnou pro boj s anémií anebo proč se nazývá „přírodním zkrášlovadlem“.

 

9 ÚČINKŮ KOPŘIVY NA  ZDRAVÍ ŽENY  

  1. JE VÝZNAMNÝM ZDROJEM ŽELEZA

Kopřiva obsahuje velké množství bioaktivních látek. Mimo jiné je zdrojem kyseliny listové, vitaminu C a železa. Kyselina listová přispívá k normální krvetvorbě, železo podporuje tvorbu hemoglobinu v krvi a vitamin C usnadňuje vstřebávání železa. Proto se kopřiva úspěšně používá při léčbě anemie.

Pro srovnání: kopřiva obsahuje takové množství železa, které může lehce konkurovat špenátu nebo kapustě.  

Železo není v těle potřeba pouze k tvorbě hemoglobinu, ale správná hladina železa je také důležitá pro fungování štítné žlázy, neboť železo je společně s dalšími minerály v těle navázáno na produkci TSH hormonu, který štítnou žlázu stimuluje. Nedostatek železa v těle tedy může zapříčinit sníženou funkčnost štítné žlázy. Zařazení kopřivy do Vaší stravy je tedy dobrý způsob, jak  přirozeně zvýšit hladinu železa v krvi a podpořit tak činnost štítné žlázy.

 

  1. DETOXIKUJE ORGANISMUS A ODVÁDÍ PŘEBYTEČNOU VODU Z TĚLA

Široká škála látek obsažených v kopřivě podporuje vylučování odpadních látek ledvinami a stimuluje lymfatický systém. Diuretické vlastnosti kopřivy zvyšují sekreci a odtok moči a tím jednak napomáhají odvádět zplodiny metabolismu a čistit tak tělo od toxinů, jednak přispívají k vylučování přebytečných tekutin z organismu. Vyplavování odpadních látek z těla a čisticí mechanismus mají vliv nejen na čistou a zdravou pleť, ale zejména podporují naši celkovou vitalitu a energii.

 

  1. REDUKUJE PŘÍZNAKY PMS A POMÁHÁ UDRŽOVAT PRAVIDELNÝ CYKLUS

Kopřiva  obsahuje látky, které podporují tvorbu glutathionu*. Udržování jeho správné hladiny v těle je pro naše zdraví nesmírně důležité - podporuje činnost jater, opravu starých a tvorbu nových buněk, zajišťuje zdraví neuronů, čištění krve a funkčnost celého imunitního systému. Udržování správné hladiny glutathionu v těle zvyšuje také schopnost jater efektivněji zpracovávat estrogen.

Jiné komponenty přítomné v kopřivě zase regulují produkci estrogenu a podporují udržování hormonální rovnováhy v těle.

Výsledným efektem je schopnost kopřivy mírnit  příznaky spojené s premenstruačním syndromem (např. křeče a nadýmání), regulovat sílu menstruačního  krvácenínapomáhat udržování pravidelného cyklu.

 

  1. MÁ PROTIZÁNĚTLIVÉ ÚČINKY

Kopřiva dvoudomá se díky svým antibakteriálním, protizánětlivým a diuretickým účinkům využívá především v souvislosti s močovými problémy, včetně infekcí močového měchýře a dolních močových cest. ³

Rostlina je velmi bohatá na polyfenoly - látky pomáhající v protizánětlivých procesech.  Studie ukazují, že polyfenoly mohou hrát prospěšnou roli v prevenci a zmírňování projevů různých chronických onemocnění souvisejících se zánětem. 

 

  1. PODPORUJE ZDRAVOU PLEŤ. POMÁHÁ S LÉČBOU AKNÉ.

V listech kopřivy se nachází mnoho látek, které pozitivně ovlivňují zdraví naší pleti. Nejvýznamnější z nich jsou aminokyseliny (stavební kámen kolagenu), a vitamin C, který tvorbu kolagenu stimuluje. 

Díky svým detoxifikačním a protizánětlivým vlastnostem pomáhá kopřiva také u zánětlivých kožních onemocnění, jako jsou různé ekzémy nebo akné. Obsažené vitamíny skupiny B pak společně s kolagenem udržují pokožku zdravou.

Kopřiva se právem nazývá „přírodním zkrášlovadlem“.

 

  1. PROSPÍVÁ ZDRAVÍ KOSTÍ A KLOUBŮ

Listy kopřivy obsahují vysokou koncentraci zdraví prospěšných minerálů, jako jsou vápník, hořčík, mangan, měď, selen nebo zinek, které přispívají k udržení normálního stavu kostí a kloubů. Díky svým protizánětlivým a bolestem zmírňujícím vlastnostem kopřiva může pomoci při léčbě zánětů kloubů, revmatizmu či degenerativních onemocnění kostí (osteoporózy) souvisejících s úbytkem kostní hmoty. Nejvíce jsou těmito zdravotními komplikacemi postiženy ženy v období po menopauze, kdy tělo ženy prochází velkými hormonálními změnami.

 

  1. PŘIROZENÝ BOOSTER ENERGIE

Díky svému vysokému obsahu železa a aminokyselin podporují kopřivy tvorbu hemoglobinu, který má v těle za úkol transportovat kyslík. Pokud máme hemoglobinu nedostatek, cítíme se unavení a vyčerpaní. K tomu dochází zejména v průběhu menstruace, kdy žena ztrácí větší množství krve. Důsledkem je pak zvýšená únava pocit vyčerpání. Více kyslíku v organismu znamená více energie.

Chlorofyl hojně obsažený v listech kopřivy zase povzbuzuje metabolismus a všechny fyziologické funkce. Výsledkem je zvýšená vitalita  a energie.

 

  1. VYROVNÁVÁ HLADINU KREVNÍHO CUKRU

Kopřiva obsahuje glukoniny, což jsou látky, které v podstatě fungují jako inzulín a vyrovnávají hladinu cukru v krvi.  Udržení správné hladiny cukru v těle je nezbytné pro správné fungování celého organismu. Vysoká hladina glukózy (hyperglykemie) má na organismus toxický účinek - vyvolává v těle záněty a zapříčiňuje rozvoj dalších onemocnění.

Kopřiva tedy působí nejen jako antidiabetikum, ale také působí protizánětlivě a pomáhá předcházet vzniku četných onemocnění jako je například PCOS (syndrom polycystických ovarií) nebo systémový zánět.

 

  1. PŘISPÍVÁ K DUŠEVNÍ ROVNOVÁZE

Tím, že kopřiva zvyšuje energii bez zvýšení hladiny cukru v krvi, napomáhá hlubšímu a kvalitnějšímu spánku.

Kopřiva je také bohatá na hořčík, který vyrovnává hladinu kortizolu v krvi. Působí zklidňujícím a relaxačním efektem na organismus, pomáhá s odstraňováním úzkostí a napětí.

Látky obsažené v kopřivě pak v důsledku synergických účinků v těle snižují hladinu stresu, působí relaxačně a v celkovém efektu zklidňují mysl.

 

*Glutathion je antioxiodiant, který produkuje naše tělo. Pomáhá našemu tělu přirozeně se zbavovat toxinů a chránit ho před oxidativním stresem. Zásoby glutathionu v těle se však mohou vyčerpat. Jejich hladina se přirozeně snižuje s věkem, zásoby se však mohou vyčerpávat také z řady dalších důvodů, jako je např. nedostatečná výživa, chronická onemocnění, infekce anebo stres.

 

 

Zdroje:

¹ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4708629/

²https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/

³https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1618

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844020307830

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/11/1618/htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6100552/

https://www.researchgate.net/publication/326275594_Urtica_spp_Ordinary_Plants_with_Extraordinary_Properties

 

Zpět do obchodu