Premenstruační dysforická porucha (PMDD)

Premenstruační dysforická porucha (PMDD - Premenstrual Dysphoric Disorder) je závažnější forma Premenstruačního syndromu (PMS).  Ačkoli se PMS i PMDD projevují obdobnými fyzickými a emocionálními příznaky, pro premenstruační dysforickou poruchu jsou charakteristické extrémní výkyvy nálad. Ty snižují kvalitu života ženy, mohou narušit její každodenní život a velmi citelně poškodit vztahy s jejím okolím. 

Ženy s touto poruchou trpí před nástupem menstruace silnými psychickými příznaky - depresí, úzkostmi, plačtivostí, podrážděností, návaly agrese apod. Žena se v tomto období může chovat zcela jinak, než je u ní běžné, což negativně ovlivňuje její vztahy s druhými lidmi. Symptomy PMDD jsou natolik závažné, že ženy mají v tomto období potíže s "běžným fungováním" doma, v práci, ve škole. 

PMDD postihuje 3 - 8 % žen v reproduktivním věku a první symptomy se obvykle objevují kolem 20. roku věku ženy. K projevům však může dojít kdykoliv po menarché, tj. po prvotním spuštění menstruačního cyklu. Příznaky PMDD mohou být ze začátku přehlíženy, postupem času však jejich množství přibývá a nabývají také na intenzitě.

Hlavními rizikovými faktory Premenstruační dysforické poruchy jsou dědičnost, některá psychiatrická onemocnění (zejména poruchy nálad a úzkostné poruchy) a stres, zejména mezi 20. a 30. rokem.

Na co se v dnešním článku zaměříme:

  • Jaké jsou příčiny vzniku PMDD
  • Jaké jsou hlavní příznaky PMDD a kdy se projevují
  • Jak se PMDD diagnostikuje a jaké jsou možnosti léčby PMDD

Co způsobuje PMDD?

Přesná příčina vzniku PMDD není, stejně jako u PMS, známa. Jak však vyplývá z posledních studií, s největší pravděpodobností se jedná o abnormální reakci na běžné hormonální změny, ke kterým dochází s každým menstruačním cyklem. Svoji roli může sehrávat také citlivost na změny hladin serotoninu, ke kterým v luteální fázi ovariálního cyklu také dochází a dysregulace GABA kyseliny. To pak vede k výkyvům nálad, depresím, úzkostem, poruchám spánku a dalším komplikacím.

Jinými slovy, příčinou vzniku PMDD je tedy hormonální nerovnováha. Mezi nejčastější narušitele hormonální rovnováhy patří špatná nebo nevhodná strava, nedostatek pohybu, hormonální antikoncepce, stres, nekvalitní nebo nedostatečný spánek a toxiny.


 Jaké jsou symptomy PMDD?

Symptomy PMDD se objevují 1 a 2 týdny před začátkem menstruace (po ovulaci) a vymizí do několika dnů po začátku periody.

Příznaky Premenstruační dysforické poruchy mohou být těžko rozlišitelné od symptomů jiných poruch nebo onemocnění, jako jsou například deprese, úzkostná porucha nebo dysfunkce štítné žlázy. Proto bývají velmi často přehlíženy nebo zaměňovány.

Hlavním charakteristickým rysem PMDD je cyklická povaha poruch nálad. Mezi další příznaky se řadí bolesti v podbřišku, zvýšená citlivost prsou, menstruační křeče, bolesti hlavy, akné, pocity únavy a vyčerpání a jiné (viz níže).  

Kdy se příznaky projevují?

Symptomy se projevují pouze v průběhu luteální fáze (poslední 2 týdny) ovariálního cyklu a odeznívají s nástupem menstruace. Mimo toto období se příznaky PMDD neprojevují. Neprojevují se tedy ani během těhotenství a v období menopauzy, kdy žena nemá menstruaci. Oproti tomu poruchy nálad psychiatrického původu se projevují kdykoli a jsou konstantní. Nejlepší způsob, jak odlišit PMDD od psychiatrických poruch nálad, je zaznamenávání příznaků na denní bázi a jejich pravidelné sledování.

Psychiatrická onemocnění (deprese nebo úzkostné poruchy) se však mohou v době před menstruací zhoršovat a často tak mohou maskovat PMDD. Pro správnou diagnostiku je proto nutné navštívit lékaře. 

Jak je PMDD diagnostikována?

V současné době existuje jen velmi málo způsobů, jak PMDD přesně diagnostikovat. Diagnostika se opírá o vyšetření celkového zdravotního stavu pacientky a vyhodnocení projevů a symptomů zaznamenávaných v dlouhodobějším měřítku. 

Aby mohla být PMDD potvrzena, musí se ve většině menstruačních cyklů v průběhu 1 roku vyskytovat minimálně 5 z následujících symptomů:

  • Depresivní nálady
  • Úzkost
  • Záchvaty paniky
  • Zlost, vztek, podrážděnost, konflikty s okolím
  • Zvýšená citlivost na kritiku
  • Zvýšená potřeba emocionální blízkosti
  • Problémy s koncentrací
  • Ztráta zájmu o aktivity, které běžně přináší ženě radost a potěšení; apatie
  • Náladovost, časté a náhlé změny nálad
  • Zvýšená chuť k jídlu, návaly přejídání se
  • Nespavost nebo zvýšená potřeba spánku, únava
  • Pocit, že věci jsou mimo vaši kontrolu.
  • Jakékoliv příznaky, které narušují vaši schopnost normálního fungování doma, v práci, ve škole i ve vztazích s druhými lidmi

Jak se PMDD léčí?

Premenstruační dysforická porucha je chronický zdravotní stav, který vyžaduje pozornost a v některých případech i léčbu. Často však stačí „pouze“ upravit životosprávu. To se doporučuje i v případě, že je ženě naordinována medikace. Jde o úpravy jídelníčku, především o omezení soli, cukru, kávy, alkoholu a nikotinu, dále o zařazení relaxačních technik (jóga, meditace, dechová cvičení), pravidelné fyzické zátěže a omezení stresu. Součástí léčby by také měla být snaha o dosažení kvalitního a dostatečně dlouhého spánku. 

Doporučuje se také dostatek minerálů a vitaminů. Mezi nejúčinnější patří podávání vápníku, vitaminů (především řady B a E), hořčíku, bylinných doplňků stravy, někdy i diuretik. Při akutní a intenzivní bolesti lze také po poradě s lékařem zařadit léky proti bolesti. 

Pro medikaci se úspěšně používají antidepresiva se selektivními inhibitory zpětného vychytávání serotoninu. V některých případech může být zařazena také hormonální léčba. Není však vhodná pro všechny ženy; některé z nich mohou reagovat zhoršením příznaků, pro jiné není vhodná zase z anamnestických důvodů.

Závěr:

Premenstruační dysforická porucha má podobné fyzické a emocionální projevy jako premenstruační syndrom. Na rozdíl od PMS je však charakterizována extrémními výkyvy nálad, podrážděností a někdy také agresivitou, což má negativní dopad na sociální vazby.

Za vznikem PMDD stojí hormonální nerovnováha, ke které dochází v důsledku působení nejrůznějších faktorů. Hlavním cílem léčby je zmírnit příznaky PMDD a ulevit ženě od bolestí a psychických projevů. Nejjednodušším a nejšetrnějším způsobem, jak uvést hormony zpět do rovnováhy, je upravit jídelníček a nastavit zdravou životosprávu.   

Zdroje:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/premenstrual-dysphoric-disorder-pmddhttps://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/premenstruacni-dysforicka-porucha/https://womensmentalhealth.org/specialty-clinics/pms-and-pmdd/?fbclid=IwAR10hCrlpU_2uGyAKR8zewKJGIzBcgJOCD4D3PBDc2-6WrE3hgA3VohZbKghttps://www.psychiatriepropraxi.cz/pdfs/psy/2001/02/02.pdf

 

 

 

Zpět do obchodu