Premenstruační syndrom nejsou jen menstruační křeče a bolest hlavy před začátkem cyklu

75 % žen trpí každý měsíc bolestmi hlavy, výkyvy nálad, podrážděností, depresemi, zadržováním vody, nadýmáním a dalšími problémy, které ohrožují jejich vztahy, pracovní život a celkovou kvalitu života. 20 % z těchto žen trpí na bolesti, které je nutí užívat léky proti bolesti. 3 – 8 % žen má natolik závažné obtíže, které vyžadují dlouhodobou medikaci.


V dnešním článku se podíváme na to:

  • Co je premenstruační syndrom
  • Jaké jsou nejčastější projevy PMS
  • Jaké jsou příčiny vzniku PMS a které faktory k jeho vzniku přispívají
  • Jak se premenstruační syndrom diagnostikuje
  • Jak se PMS léčí

Co je Premenstruační syndrom?


Premenstruační syndrom (zkráceně nazývaný PMS) je kombinace různých příznaků, které se objevují 1 – 2 týdny před nástupem menstruace a vymizí do několika dnů po jejím začátku. Jedná se o skupinu zhruba 300 fyzických, emočních a psychických symptomů, které každá žena prožívá jinak a v jiné intenzitě.


U některých žen probíhá menstruace bez jakýchkoliv známek PMS, nebo jen s velmi mírnými příznaky, kterým nevěnují pozornost. Pro určitou skupinu žen však tyto symptomy mohou být natolik omezující, že jim neumožňují vykonávat běžné každodenní činnosti a zhoršují kvalitu jejich života. Tyto ženy trpí tzv. Premenstruační dysforickou poruchu (PMDD – Premenstrual Dysphoric Disorder).


Nejčastější symptomy PMS


Mezi nejčastější příznaky, které ženy před nástupem menstruace a na počátku cyklu popisují, patří bolest v podbřišku, menstruační křeče, bolest a napětí v prsou, změny nálad a bolesti hlavy. Velmi často si také stěžují na zhoršenou kvalitu pleti a akné, a to i v dospělosti. Většinou jde o příznaky fyzické, které upoutají naši pozornost.


Mezi symptomy, které se s premenstruačním syndromem váží, ale ženy je s tímto problémem většinou nespojují, patří zvýšená únava před menstruací až pocity vyčerpání, neschopnost soustředit se, zhoršené kognitivní funkce, potíže s usínáním nebo noční probouzení a stavy napětí či úzkosti. Jedná se o emoční a psychické příznaky, které jsme zvyklé připisovat spíše externím vlivům a velmi zřídka si uvědomujeme, že jsou výsledkem hormonální nerovnováhy, ke které v průběhu menstruačního cyklu dochází.


Jak jsme již zmínili, seznam všech potenciálních symptomů a projevů PMS je velmi dlouhý a jejich projevy individuální. Níže uvádíme seznam těch nejčastějších:


Psychické a emoční příznaky PMS:

  • Napětí a úzkost
  • Depresivní nálady
  • Plačtivost
  • Výkyvy nálad, podrážděnost a agresivita
  • Přejídání se, návaly „žravosti“
  • Potíže s usínáním, nespavost
  • Zhoršená schopnost koncentrace
  • Ztráta sebedůvěry, snížené sebehodnocení
  • Apatie
  • Změny libida


Fyzické projevy PMS:

  • Bolest a křeče v podbřišku
  • Napětí a bolest v prsou, která jsou díky zadržování tekutin ve tkáních větší a nateklá
  • Bolest svalů a kloubů
  • Bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Únava a pocit vyčerpání
  • Váhové přírůstky spojené se zadržováním tekutin v těle
  • Trávicí potíže – nadýmání, zácpa nebo průjem
  • Akné
  • Intolerance alkoholu


Příčiny vzniku PMS


Příčiny vzniku premenstruačního syndromu nejsou přesně známé; vědci se však přiklánějí k názoru, že hlavní příčinou je hormonální nerovnováha v době ovulace, kdy se zvyšuje hladina estrogenu a současně klesá hladina estrogenu.


Nedávný výzkum naznačuje, že ženy, které jsou náchylné ke změnám nálad v období před menstruací, nemají abnormální hladiny těchto hormonů, ani netrpí poruchou hormonální regulace. Jsou však citlivější na hormonální změny, ke kterým v průběhu cyklu pravidelně dochází.


Faktory, které přispívají ke vzniku PMS:


Cyklické hormonální změny. Symptomy premenstruačního syndromu se mění v průběhu měsíce s tím, jak se proměňují hladiny hormonů, zejména estrogenu, progesteronu a prolaktinu. První příznaky spojené s PMS se objevují těsně po ovulaci (tj. 1 – 2 týdny před začátkem menstruace) a vymizí v průběhu prvních 4 dnů menstruace.


Chemické změny v mozku. Nedávné výzkumy naznačují, že ženy s premenstruačními poruchami nálad trpí abnormalitami v oblasti přenosu serotoninu. Kolísání jeho hladiny v průběhu cyklu může vedle depresivních nálad vysvětlovat také problémy se spánkem, zvýšenou únavu a přejídání se. Určitou roli při vzniku závažných symptomů PMS může sehrávat i neurotransmiter GABA.


Deprese a stres. Deprese sama o sobě premenstruační syndrom nezpůsobuje, ale může některé jeho symptomy zhoršit. Oproti tomu, jak vyplývá z posledních výzkumů, stres spouštěčem závažných symptomů PMS být může. Vědecké výzkumy prokázaly, že některé ženy mohou v průběhu menstruačního cyklu citlivě reagovat na změny hladin hormonů, které se uvolňují v důsledku stresu úplně stejně, jako je tomu v případě reakcí na změny hladin pohlavních hormonů. PMDD lze tedy také chápat jako citlivost na hormonální reakci na stres.


Diagnostika Premenstruačního syndromu


Diagnostika PMS není úplně jednoduchá. Premenstruační syndrom zahrnuje celou škálu obtíží, z nichž většina má tzv. nespecifické příznaky, které se objevují i u řady dalších onemocnění.
Žena by měla svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem, trpí-li opakovaně v období před nástupem menstruace změnami nálad, depresemi, úzkostmi, fyzickou bolestí či jakýmikoliv dalšími symptomy PMS, zejména pak když tyto potíže začnou ovlivňovat její běžný život či narušovat vazby s lidmi z jejího okolí. Konzultace s lékařem by měla proběhnout i tehdy, pokud symptomy neustávají anebo přetrvávají delší dobu.


Aby se prokázalo, že potíže souvisejí právě s menstruačním cyklem, je potřeba příznaky alespoň 2 měsíce sledovat a podrobně zaznamenávat. K tomu může dobře posloužit menstruační deník. Do něj si žena zapisuje veškeré podrobnosti týkající se projevů včetně typu, intenzity a doby výskytu. Lékař pak na základě těchto informací a výsledků následných vyšetření vyhodnotí, zda potíže mají spojitost s PMS, a navrhne případnou léčbu.


Léčba Premenstruačního syndromu


To, že jsme ženy a každý měsíc máme menstruaci, neznamená, že musíme každý měsíc trpět. Existuje celá řada možností, jak symptomy PMS eliminovat či úplně odstranit.


Konvenční medicína využívá k léčbě premenstruačního syndromu širokou škálu medikamentů - od léků proti bolesti, přes diuretika a léky potlačující tvorbu prolaktinu až po hormonální antikoncepci. Všechny léky však vedle toho, že nám uleví, mají také své vedlejší účinky.


Studie však prokazují, že k léčbě PMS pomáhají především změny životního stylu. Ty zahrnují úpravy jídelníčku – omezení jednoduchých cukrů ve stravě, snížení příjmu masných a mléčných výrobků, vyhýbání se nezdravým jídlům v podobě „junk food“, omezení příjmu alkoholu, kofeinu a nikotinu - dále pravidelné cvičení a vhodných doplňků stravy. Dbát bychom měli také na duševní pohodu, zařadit relaxační techniky, minimalizovat stres a nastavit si správný režim spánku.


I v průběhu léčby by měla žena pokračovat v každodenním mapování premenstruačních příznaků, aby bylo možné vyhodnotit její účinnost.


Závěr:


Premenstruačním syndromem trpí více než tři čtvrtiny žen ve fertilním věku. Více než 90 % žen zažije některý z příznaků PMS alespoň jedenkrát v životě. Primární příčinou PMS je hormonální nerovnováha, ke které v průběhu cyklu pravidelně dochází. Obtíže spojené s menstruačním cyklem však nemusí být nezbytnou součástí našeho života. Úpravou životosprávy můžeme obtíže minimálně zmírnit, pokud ne zcela odstranit.


Změna životního stylu s sebou nenese žádná rizika a může významně pomoci s léčbou. Proto by je měla každá žena vyzkoušet před tím, než se rozhodne uchýlit k léčbě farmaky. Pacientkám s mírnými fyzickými a emocionálními příznaky PMS může také pomoci zařazení vybraných doplňků stravy včetně vápníku, hořčíku a vitaminu B6 nebo bylinných přípravků do jídelníčku.


Zdroje:


https://womensmentalhealth.org/specialty-clinics/pms-and-pmdd/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/premenstrual-syndrome-pms https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3017419/#__abstractid464289title

 

Zpět do obchodu