Kolagen - symbol mládí

O kolagen jsem se začala poprvé zajímat před několika lety, kdy jsem si všimla projevů prvních známek menopauzy na svém těle. Do té doby jsem o jeho existenci nic moc nevěděla. Díky nově nabytým vědomostem je pro mě ale dnes kolagen zázračnou látkou, která je symbolem mládí.

Stárnutí kůže

Kůže má tři vrstvy - epidermis, dermis a podkožní tkáň. Dermis (střední vrstva), která obsahuje velké množství vody, zajišťuje pevnost pokožky, reguluje teplotu a tvoří zásobárnu výživových látek pro svrchní vrstvu kůže (epidermis). Nachází se zde také vlasové folikuly, potní a mazové žlázy. S tím, jak stárneme, procházejí všechny tyto tři složky kůže degenerativními změnami.

Na stárnutí kůže mají vliv faktory jednak z vnitřku našeho těla, a jednak z vnějšího prostředí. K vnitřnímu stárnutí dochází s postupujícím věkem, kdy přibývají jemné vrásky, a ztenčuje se epidermis (svrchní vrstva kůže). Vliv na to má především genetika a hormonální stav organismu.

Oproti tomu vnější stárnutí pleti se projevuje hlubokými vráskami, povolováním pleti a hyperpigmentací, a je způsobeno především nadměrným opalováním, UV zářením, znečištěním ovzduší, stresem a nevhodnou stravou. Mezi typické projevy stárnutí kůže, ať už vnitřní nebo vnější, patří vrásky a snížená elasticita, které souvisí s obsahem kolagenu v kůži.

Kolagen je základní stavební kámen tkání v lidském těle

Kolagen je klíčový protein v našem těle. Jde o nejhojněji zastoupenou bílkovinu, která tvoří základní stavební kámen všech našich tkání. Nejčastěji si ho spojujeme právě s kůží, ale kolagen se nachází také v našich střevech, svalech, kostech, vazech, šlachách, nehtech, vlasech – prakticky všude.

Zjednodušeně můžeme říci, že kolagen staví „lešení“ a jeho hlavním úkolem je poskytovat našim tkáním pružnost a pevnost. Hraje ovšem také důležitou roli v buněčných procesech, tvoří ochrannou vrstvu orgánů a napomáhá srážlivosti krve. Má nezastupitelnou roli při opravě a regeneraci tkání, a také vliv na jejich elasticitu a pevnost. Můžeme tedy říct, že dostatečné množství kvalitního kolagenu v našem těle hraje klíčovou roli při prevenci proti stárnutí.

Různé typy kolagenu 

Existuje přibližně 28 různých typů kolagenu, přičemž typy I a III jsou hlavními kolageny nacházejícími se v kůži. Typ II se vyskytuje převážně v chrupavkách, které zajišťují podporu kloubům.

Kolagen typu I je nejčastějším typem kolagenu v našem těle vůbec a představuje 80 - 90 % všech kolagenů v lidském těle. Kromě kůže je přítomný také v kostech, šlachách a vazech. Typ III se nachází ve svalech, tepnách a orgánech.

Kolagen je produkován buňkami nazývanými fibroblasty, které mimo něj produkují také elastinový protein zajišťující pokožce pružnost, a dále látky, které v ní zadržují vlhkost. Funkce fibroblastů se s věkem zhoršuje a produkce kolagenu se tím zpomaluje. Zároveň se zvyšuje jeho odbourávání, což vede ke snížení celkového množství kolagenu.

Kolagen s časem přirozeně ztrácíme 

Fibroblasty ztrácejí svoji funkčnost od rané dospělosti. Dochází k rychlejšímu rozkladu stávajícího kolagenu a zároveň klesá produkce nového kolagenu, a to přibližně o 1 – 1,5 % ročně. U žen v průběhu a zejména po menopauze však dochází k úbytku kolagenu rychlejším tempem, což souvisí se snižováním produkce estrogenu. Proto ženy kolem padesátky pozorují skokové zhoršení stavu kůže po celém těle. Během prvních pěti let menopauzy dochází ke ztrátě až 30 % kolagenu. Následně dochází k úbytku kolem 2 % kolagenu ročně.

Úbytek kolagenu se projevuje ale i na jiných částech těla – dochází k ochabování svalů a jejich bolesti, šlachy a vazy se stávají méně pružnými, dochází k opotřebování chrupavek a bolestivosti kloubů. Ty jsou ztuhlejší a méně pohyblivé. V důsledku ztenčování výstelky trávicího traktu může také docházet k zažívacím problémům.

 

Jak můžeme zpomalit projevy stárnutí na kůži

 Ač je stárnutí pleti přirozeným jevem a ztráta kolagenu je s přibývajícím věkem nevyhnutelná, některé faktory, jako je kouření, konzumace alkoholu, UV záření nebo znečištěné prostředí mohou stárnutí pleti urychlit. Mezi další významné faktory, které poškozují kolagen, patří špatné stravovací zvyklosti s nadbytkem průmyslově zpracovaných jídel a velkým množstvím sacharidů ve stravě.

Chceme-li zpomalit projevy stárnutí na kůži, měli bychom jíst dobře vyváženou stravu složenou z ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, ořechů, zdravých tuků a bílkovin. Zapomínat bychom neměli na dostatek kvalitního spánku a pravidelný pohyb. Při spánku dochází k regeneraci našeho organismu a z těla jsou vyplavovány toxiny, které se zde v průběhu dne nahromadily.

Potraviny podporující tvorbu a uchovávání kolagenu 

Pro přirozenou tvorbu kolagenu a elastinu je klíčová vyvážená strava s dostatečným množstvím bílkovin, vitamínů, minerálů a antioxidantů. Ta zajistí správnou funkčnost fibroblastů a s tím spojenou tvorbu kolagenu. Zároveň ochrání již existující kolagen ve tkáních před rozložením a poškozením. Další možností je pak suplementace ve formě doplňků stravy obsahujících kolagen.

Výzkumy ukazují, že strava obsahující velké množství antioxidantů, může pomoct regulovat negativní vliv oxidativního stresu a tím chránit kolagen. Zároveň tyto látky pomáhají našemu tělu kolagen ze stravy lépe vstřebávat a využívat.

Účinky kolagenových doplňků stravy na naše zdraví 

Dosavadní výsledky klinických studií naznačují, že existují specifické dávky kolagenu pro konkrétní účinky, kterých chceme dosáhnout:

  • Obnova a regenerace kůže: 2,5 – 10 g kolagenových peptidů denně
  • Nárůst svalové hmoty a zrychlená regenerace svalů po cvičení: 15 -20 g kolagenu denně
  • Podpora zdraví kloubů: 2,5 – 5 g kolagenu denně
  • Zvýšení hustoty kostní tkáně a podpora mineralizace kostí: 5 g kolagenu denně

Závěr:

Kolagen je hlavní strukturální protein, který poskytuje naší pokožce objem. Dokud ho máme dostatek, je naše pleť hladká a bez vrásek. Jakmile se začne produkce kolagenu s věkem snižovat, kůže se může zdát tenčí a má menší strukturální podporu. To je důvodem, proč si lidé začnou všímat povislé, ochablé kůže. Pokožka ztrácí přirozenou „zdravou“ barvu, začne být vysušenější a objevují se vrásky.

Kolagen ovšem neubývá jen v kůži, ale také v jiných částech těla (ve svalech, kostech, šlachách, střevech, vlasech a jinde), kde nejsou změny na první pohled viditelné. Jeho nedostatek pak může způsobovat různé zdravotní komplikace.

Úbytek kolagenu můžeme zpomalit dodržováním zdravé životosprávy s pestrou a vyváženou stravou bohatou na minerály, vitamíny a antioxidanty, vyhýbáním se přehnanému opalování, toxinům a stresu. Obnovení tvorby kolagenu je možné také pomocí doplňků stravy obsahujících kolagen.

 

Zdroje:

Molecular Mechanisms of Dermal Aging and Antiaging Approaches https://www.mdpi.com/1422-0067/20/9/2126
https://jddonline.com/articles/oral-collagen-supplementation-a-systematic-review-of-dermatological-applications-S1545961619P0009X/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30783776/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356409/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29337906/
https://www.healthline.com/nutrition/collagen#bottom-line
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26362110/
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23089-collagen

Zpět do obchodu