Vše, co jste chtěly vědět o vaginální kvasinkové infekci

Je léto, sluníčko, teploty stoupají na tropické hodnoty. V takovém počasí není nic příjemnějšího, než  se svlažit v nějaké tůňce, moři nebo bazénu. Ve vodě se krásně osvěžíme a cítíme se skvěle. Za pár dní si ale můžeme všimnout, že není vše tak úplně v pořádku. Vnímáme nepříjemné pálení, svědění a celkově diskomfort v intimní oblasti. Ten, kdo to už někdy zažil, ví, o čem je řeč. Ano, milé dámy, řeč je o vaginální kvasinkové infekci. 

Vaginální kvasinkové infekce jsou poměrně častým a nepříjemným jevem. Není ale potřeba zoufat. Přemnožené kvasinky se dají ve většině případů jednoduše zvládnout.  V dnešním článku se podíváme na to, co je vaginální kvasinková infekce, jaké jsou projevy kandidózy, co přemnožení kvasinek v intimních oblastech způsobuje, co na mykotické záněty zabírá, jak se dá problému předcházet a zda mohou kvasinkovou infekcí onemocnět i muži.

Co je vaginální kvasinková infekce?

Vaginální kvasinková infekce, zvaná také kandidóza, je velmi častým onemocněním. Je dokonce druhým nejčastějším druhem poševní infekce a během života ji zažijí 3 ze 4 žen. Zdravá mikroflóra intimních partií obsahuje bakterie a kvasinky. Ty jsou ve svém přirozeném množství neškodné. Pokud se ale změní rovnováha přirozeného prostředí, může dojít k přemnožení některých buněk a vzniku onemocnění. V případě kandidózy dojde k přemnožení kvasinek,  nejčastěji typu candida albicans. To pak způsobuje podráždění, otoky a svědění. 

Jaké jsou projevy vaginální infekce?

Vaginální kvasinkové infekce se projevují společnými příznaky, mezi které patří:

  • Citlivost až bolestivost intimních partií
  • Vaginální svědění
  • Zarudnutí sliznice a otok kolem pochvy
  • Bílý, hrudkovitý výtok
  • Bolest při sexu

Co způsobuje vaginální kvasinkové infekce?

Jak jsme už zmínili, Candida albicans je mikroorganismus, který se  ve vaginální oblasti přirozeně vyskytuje. To, co jejich počet udržuje pod kontrolou, jsou bakterie kmene Lactobacillus. Jakmile dojde k narušení rovnováhy, mohou se kvasinky začít nekontrolovaně množit. Mezi rizikové faktory, které přispívají ke změně rovnováhy vaginálního prostředí, patří:

  • Hormonální nerovnováha - nevyrovnaná hladina hormonů má na svědomí velké množství zdravotních komplikací. Mimo jiné vede také ke změně prostředí v pochvě a může zapříčinit přemnožení některých mikroorganismů včetně kvasinek.  Proto se vaginální kvasinkové infekce objevují ve zvýšené míře během těhotenství, menopauzy, těsně před menstruací, anebo při užívání hormonální antikoncepce.
  • Různé druhy medikace, jako např. antibiotika nebo kortikosteroidy, které snižují počet prospěšných bakterií nejen ve střevech, ale i ve vaginálním prostředí. Proto se ke kortikoidům a antibiotikům doporučují užívat probiotika, která pomohou znovuobnovit zdravé mikrobiální prostředí organismu.
  • Nevyvážená strava s převahou sacharidů a rafinovaných cukrů
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Stres
  • Nedostatek spánku
  • Oslabená imunita
  • Nedostatečná intimní hygiena

Jak na léčbu kvasinkové infekce?

Je důležité vaginální mykózu nepodceňovat. Neléčená, nebo nedoléčená, kvasinková infekce se velmi ráda vrací a může způsobit i závažnější onemocnění. Pokud vám volně prodejné léčivé přípravky nezabírají, nebo vás kvasinková infekce trápí opakovaně, měly byste se vydat ke svému gynekologovi. 

Ve většině případů příznaky odezní po několika dnech užívání antimykotických přípravků. Infekce se dá velmi dobře zaléčit volně prodejnými prostředky (mastmi, čípky, globulemi doplněné bylinnými preparáty). Na kvasinkové vaginální infekce zabírá například doplněk stravy CANIDA COMPLEX  obsahující prémiovou směs z probiotik, extraktu z grapefruitových semen, česneku, kyseliny kaprylové a vybraných bylin obohacené o zinek, hořčík a další látky.  

Pomoci mohou i probiotika

Studie ukazují, že některé kmeny probiotik – primárně kmene Lactobacillus - mohou pomoci obnovit zdravé prostředí v pochvě. Doplněk stravy PROBIO+  složený  z 8 kmenů buněčných bakterií a 20 miliard živých buněčných kultur v jedné kapsli je proto vhodným doplňkem léčby při obnově mikrobiální rovnováhy vaginálního prostředí. 

Jak vaginálním mykózám předcházet?

Pokud se vám vaginální kandidózy vracejí, je možná načase udělat pár změn životního stylu.

Při kvasinkové infekci je důležitější, než obvykle, myslet na správné oblečení. Prodyšné bavlněné spodní prádlo a volné oblečení, které dobře větrá a nezapařuje se, je tou správnou volbou. Nevhodné (alespoň po nezbytně nutnou dobu) jsou silonky, tanga a upnuté džíny. 

Upřednostňujte vložky před tampóny a zajistěte jejich dostatečně častou výměnu. 

Vyhněte se vyplachování vaginálního prostředí nevhodnými prostředky a intimním sprejům. Rovnováha intimního prostředí je velmi křehká. A jakýkoliv zásah ji okamžitě naruší. 

Používejte správné mycí prostředky a hygienické pomůcky. K mytí intimních míst by se neměla používat klasická mýdla, ale speciální mycí prostředky s nižším pH. Mycí prostředky by stejně jako hygienické pomůcky (a to včetně toaletního papíru) neměly být parfémované. 

Sauny, vířivky a bazény jsou rájem pro kvasinky. Pokud se rády (nejen) v parných dnech smočíte, vystavujete se zvýšenému riziku rozvoje infekce. Kvasinky totiž milují teplé a vlhké prostředí. Navíc chemikálie jako chlór mohou narušit přirozené pH vagíny a způsobit rozvoj infekce. Není proto náhodou, že v létě trpíme kvasinkovými infekcemi častěji, než v jiných ročních obdobích.

Chcete-li riziko omezit, nezůstávejte ve vodě příliš dlouho. Ihned po koupání se osprchujte čistou vodou a převlečte do suchých plavek. To samé platí i pro oblečení během sportu. Pokud se zpotíte, měly byste prádlo co nejrychleji vyměnit.

A co sex? 

Kvasinková infekce může být přenášena pohlavním stykem. Pohlavní styk může kvasinkovou infekci rovněž aktivovat, či – pokud již probíhá – zhoršit její průběh.  Nejlepším způsobem jak přecházet rozvoji kandidózy je dodržování hygieny, včetně mytí po intimním styku.  Trpí-li jeden z partnerů kvasinkovou infekcí, je na místě použití kondomu. 

Muži a kvasinkové infekce

Ano, kvasinkovou infekcí mohou trpět i muži. U většiny z nich však probíhá bezpříznakově. I když se příznaky nemusí projevit vůbec, nebo se projeví až po čase, je podle odborníků dobré zaléčit kvasinkovou infekci u obou (sexuálních) partnerů, obzvláště pokud se kvasinková infekce objeví u partnerky po sexuálním styku. Zabrání se tak recidivujícím infekcím. 

Příznaky, které se nejčastěji u mužů objevují, jsou červené svědivé pupínky na penisu, pálení,  či mírný otok penisu, nucení na močení, bolestivost při pohlavním styku a celkový diskomfort.  Výhodou je, že antimykotika u mužů zabírají téměř okamžitě. Mastičky uleví od nepříjemných příznaků a rovněž celková léčba bývá rychlejší.  

Závěr:

Vaginální kvasinkové infekce mohou potkat každou ženu v jakémkoliv věku. Rovnováha poševního mikrobiomu je velice křehká a může být lehce narušena řadou vlivů. Pro předcházení mykotickým infekcím v intimních partiích je klíčová snaha o znovuobnovení rovnováhy vaginálního prostředí a stejně tak i prevence. Kvasinkovými infekcemi se mohou nakazit i muži. U nich však bývá průběh lehčí velmi často zcela  bezpříznakový. Pokud se symptomy objeví, bývá jejich léčba rychlejší. Aby se předešlo opakovanému přenosu na partnera, je vhodné provést antimykotickou léčbu obou partnerů. 

 

Zdroje:

https://www.solen.cz/pdfs/lek/2013/03/12.pdf

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999

https://www.solen.cz/pdfs/der/2014/02/08.pdf

Zpět do obchodu