Cvik #3 na menstruační křeče - Rotace vleže (Natarajasana)

Menstruace je něco, s čím se my, ženy, musíme potýkat po velkou část našeho života. A velmi často se stává, že nás naše dny dokážou pěkně potrápit. Menstruační bolesti snižují kvalitu našeho života, brání nám účastnit se běžných společenských a sportovních aktivit, některé z nás nejsou kvůli bolesti schopné jít ani do práce nebo do školy.  

 Z fyziologického hlediska se nejedná pouze o dobu, kdy krvácíme, ale naše menstruace začíná už několik dní před tím, než se krvácení objeví. Nepřehlédnutelným signálem, že se naše perioda blíží, je bolest v podbřišku. Odborně se křeče a kolikovité bolesti v podbřišku nazývají primární dysmenorea. Objevují se 1 až 4 dni před začátkem krvácení a nabírají na intenzitě v prvních dnech, kdy je krvácení nejsilnější.

Dysmenorea je také nejběžnějším příznakem premenstruačního syndromu. Trpí jí opakovaně více než 70 % žen do 25ti let* a více než 90 % žen ji v průběhu svého života zažije alespoň jednou.   

A jak se s touto bolestí můžeme vypořádat? Jednou z možností a také nejčastějším řešením je užívání léků proti bolesti. Existují ovšem také jiné, ověřené metody, jak si od menstruační bolesti ulevit. Vedle různých bylin a doplňků stravy je to také cvičení. Pro prevenci a relativní snižování intenzity menstruačních bolestí je vhodné zařazovat několikrát týdně aerobní cvičení (jako například běh, plavání, rychlou chůzi nebo jízdu na kole). Na úlevu od akutní bolesti v podbřišku (menstruačních křečí a spazmů) je zase vhodné zařadit méně intenzivní cvičení – jógu, tai-chi, pilates nebo strečing.

Další jógovou ásanou, která pomůže ulevit od bolesti v podbřišku je vedle pozice dítěte, polovičního mostu nebo složené pozice kočky a krávy je rotace vleže neboli Natarajasana.

 

Jak cvičit Natarajasanu:

  1. Lehněte si na záda. Nohy jsou natažené.
  2. Levou nohu pokrčte, obejměte levé koleno pravou rukou. Zhluboka se nadechněte a s výdechem přetáčejte levé koleno na pravou stranu, kam nejdále to půjde. Ideálně až na zem. Druhou nohu nechte nataženou na podložce.
  3. Současně s přetáčením levé nohy doprava otáčejte hlavou doleva; pohled směřuje za levou dlaní.
  4. Ruce jsou upažené, dlaně otočené směrem dolů, ramena se dotýkají podložky. (Při přetáčení bude mít vždy protilehlé rameno tendenci se nadzvedávat. Snažte se proto toto rameno tlačit k podložce. Zajistíte tím maximální účinek protažení.)
  5. V této pozici setrvejte 5 – 10 normálních nádechů a výdechů.
  6. S nádechem levou nohu natáhněte zpět na zem do výchozí pozice, hlavu a tělo současně srovnejte doprostřed. Zrcadlově proveďte pozici s pravou nohou.

Opakujte 2 - 3 krát na každou stranu, nebo jednoduše tolikrát, kolikrát Vám to bude příjemné. 

 

Benefity Natarajasany:

  • Protahuje páteř a přední stranu stehen. Uvolňuje záda.
  • Zlepšuje cirkulaci krve a celkově omlazuje organismus.
  • Protahuje břišní svaly a pravidelné praktikování této asany zlepšuje funkčnost trávicí soustavy.
  • Přináší hlubokou relaxaci těla a mysli.
  • Zlepšuje koncentraci, ulevuje od stresu stres a zklidňuje mysl.
  • Setrvání v této pozici po několik minut Vám pomůže uvolnit nervy a zmírnit tak menstruační bolesti.

Kontraindikace Natarajasany (kdy byste neměli pozici cvičit):

  • V těhotenství.
  • Pokud máte jakékoliv poranění páteře, zad, kolen nebo kyčlí.
  • Pamatujte také na to, že pokud trpíte déletrvajícími nebo intenzivními bolestmi, měly byste navštívit svého lékaře.

Kdy je nejlepší rotaci vleže provádět?

Protože cvičení této pozice silně zapojuje Vaše břišní svaly a svalstvo středu těla, měli byste ji zařazovat vždy nalačno. Ideálně 2 hodiny od posledního jídla.

 

 

*Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6753056/

Zpět do obchodu