Cvik #2 na menstruační křeče - Pozice kočky a krávy (Chakravakasana)

 

Naším cvikem #2 na menstruační křeče a bolesti, je Chakravakasana. Jedná se o pozici složenou ze dvou částí - pozice kočky a krávy. Chakravakasana je jednou z nejoblíbenějších jógových pozic vůbec.


Její praktikování působí pozitivně na orgány umístěné v dutině břišní, včetně pánevního dna, a to harmonizuje ženský cyklus a má zásadní vliv na celkové zdraví ženy. Oslabené pánevní dno může být – vedle PMS, hormonální nerovnováhy, endometriózy a dalších gynekologických onemocnění - příčinou menstruačních křečí a bolestí.

 

Co se v dnešním příspěvku dozvíme:

  • Proč je pozice kočky a krávy naším cvikem #2 na bolestivou menstruaci
  • Jak složenou pozici kočky-krávy správně cvičit
  • Jaké jsou benefity a kontraindikace Chakravakasany

 

Proč je pozice kočky-krávy naším cvikem #2 na bolestivou menstruaci


Tato ásana je zacílená na bedra a břišní svaly. Pozitivně působí také na pánevní dno, a tak mimo jiné pomáhá tlumit bolesti v podbřišku - před a v průběhu - menstruace, odstraňovat nepravidelnou menstruaci, zabraňovat inkontinenci, nebo i podporuje plodnost ženy. Dodatečným benefitem tohoto cviku je zlepšení kvality intimního života – posílením pánevního dna se zmírní bolesti při sexu a zintenzivní prožitky při orgasmu.


Teď podrobněji o tom, proč je kondice pánevního dna pro ženy tak důležitá:

  • Pánevní dno je tvořeno tkáněmi. Tyto tkáně poskytují pevnou, ale zároveň pružnou, oporu pánevním orgánům – močovému měchýři, děloze a konečníku. Svaly pánevního dna jsou uložené hluboko uvnitř těla a většina žen o jejich existenci neví. Zdravé a správně fungující pánevní dno pomáhá zabraňovat samovolnému a nechtěnému úniku moči, nebo stolice, a má vliv na průběh těhotenství a kvalitu porodu. Zajišťuje správné držení těla v prostoru a ovlivňuje naši sexualitu, a to od stavu libida až po schopnost prožívat orgasmus. Nepřímo ovlivňuje také plodnost a schopnost početí.
  • Procvičování pánevního dna vede ke stimulaci orgánů s vnitřní sekrecí, které produkují ženské hormony. Tím napomáhá udržovat hormonální rovnováhu přirozenou cestou.
  • Oblast pánevního dna je velmi úzce provázána s naší psychikou. Na základě klinických studií byla prokázána přímá souvislost mezi mírou deprese a úzkostí a dysfunkcí pánevního dna. Když jsme ve stresu nebo psychické nepohodě, tkáně pánevního dna (stejně jako např. žaludek) se stáhnou, čímž omezí správnou výživu orgánů umístěných v této oblasti. To má pak za následek nepravidelnou a bolestivou menstruaci, anovulační cykly, snížení schopnosti početí, inkontinenci, bolesti v oblasti spodních zad, problémy s vyprazdňováním a další nepříjemnosti. Chakravakasana, která zpevňuje pánevní dno a zároveň zklidňuje mysl a eliminuje stres, je proto ideálním cvikem na podporu ženského zdraví.

 

Jak cvičit Chakravakasanu:

  1. Klekněte si na všechny čtyři. Paže a stehna svírají s podložkou pravý úhel. Dlaně by měly být umístěné v rovině pod rameny a směřovat dopředu; kolena by měla být v rovině s Vašimi boky. Současně byste měla vtáhnout břicho k zádům, tak, abyste cítila aktivní břicho a rovná záda. Krční páteř je v rovině se zády a pohled směřuje buď přímo dolů, nebo lehce před Vás. Nacházíte se v pozici kočky.
  2. S nádechem jemně vytáhněte hlavu nahoru. Současně vystrčte kostrč a břicho spusťte dolů. Nacházíte se v pozici krávy.
  3. S výdechem se přesuňte zpět do pozice kočky.
  4. Udělejte několik normálních nádechů a výdechů.
  5. Zhluboka se nadechněte a s pomalým výdechem skloňte hlavu k hrudi a vyhrbte záda – do pozice vyhrbené kočky a uvolněte kostrč. Vaše hlava a kostrč směřují k podložce. Cviky provádějte pomalu v souladu s dechem. Vydechujte v pozici vyhrbené kočky a nadechujte se v pozici krávy. Cviky opakujte 5 – 20 x, v rytmu Vašeho dechu.


Benefity Chakravakasany:

Pozice kočky-krávy je jednou z nejoblíbenějších pozic v józe. Často bývá praktikována jako jednoduchá posilující ásana, která je vhodná i pro začátečníky. Patří mezi balanční pozice a pomáhá posilovat všechny svaly v oblasti jádra (břišní svaly, hýžďové svaly, vzpřimovače a svaly pánevního dna). Tato ásana také posiluje a stimuluje orgány uložené v břišní dutině.

Pokud tuto ásanu sladíme s dýcháním, pomůže nám ulevit od stresu a zklidnit mysl. Pozice kočky-krávy otevírá a harmonizuje všechny čakry. Pomáhá tak uvolnit blokovanou energii a celkově posiluje nervový systém a tím napomáhá zvládat stres. Tato pozice nás doslova „naboostuje“ energií a uvolní veškerou negativitu.

  • Protahuje, posiluje a prodlužuje! Protahuje nejen záda, ale také břicho, boky, plíce a hrudník. Tím napomáhá zlepšit průtok krve v páteři a pánevní oblasti.
  • Protahuje a zároveň zpevňuje břišní svaly.
  • Posiluje ruce a ramena.
  • Pozitivně působí na orgány v břiše a pomáhá uvolnit pánevní dno.
  • Pomáhá při menstruačních bolestech a odstraňuje menstruační křeče. Je také součástí prenatální jógy, protože tonizuje reprodukční orgány žen.
  • Stimuluje činnost vnitřních orgánů a podporuje zažívání.
  • Prohlubuje dech.
  • Napomáhá správnému držení těla.
  • Ulevuje od stresu. Působí relaxačně a dodává energii. Zklidňuje a uvolňuje mysl. Pomáhá navodit emoční rovnováhu.
  • Při dlouhodobém praktikování napomáhá odstraňovat nespavost a ulevuje od bolestí hlavy, odstraňuje bolesti zad a pomáhá zrychlovat metabolismus.


Kontraindikace Chakravakasany

aneb kdy byste neměli pozici Kočky-krávy cvičit:

  • Pokud trpíte poraněním ramen, krku, kolen, nebo zad, anebo pokud jste prodělaly operaci v této části těla.
  • Pokud nemáte dostatečně silná zápěstí, můžete cvičit jednodušší variantu cviku tak, že ruce opřete o zvýšenou pevnou podložku.
  • Těhotné ženy by měly tuto pozici praktikovat pod vedením zkušeného cvičitele a měly by se při praktikování této pozice vyhnout silným kontrakcím břicha.
  • Pamatujte také na to, že pokud trpíte déletrvajícími nebo intenzivními bolestmi, měly byste navštívit svého lékaře.

Při cvičení vždy respektujte své tělo. Vyhýbejte se příliš velkému napětí ve svalech, nepřemáhejte únavu a „netlačte“ na pilu. Pokud Vám některá pozice nejde, dejte tomu čas. Postupujte po malých krůčcích a začněte zjednodušenými verzemi. Jednotlivé pohyby provádějte pomalu a plynule. Nikdy byste také neměli při jakékoliv pozici pociťovat bolest.

 

Zdroje:


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24127961/
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1nevn%C3%AD_dno

Zpět do obchodu