7 překvapivých účinků tmavé čokolády na lidské zdraví

Pokud patří čokoláda mezi Vaše provinilé prohřešky, které si dopřejete jen za odměnu, jistě Vás potěší výsledky posledních výzkumů. Tyto výzkumy potvrzují, že konzumace čokolády má i svá pozitiva. Neplatí to ovšem obecně. Zdraví prospěšné účinky se prokázaly pouze u hořké čokolády. Ta obsahuje velké množství výživných látek podporujících naše zdraví i psychiku.


V dnešním článku se podíváme na to:

  • Jaký je původ čokolády
  • Jaké jsou přínosy tmavé čokolády na naše zdraví
  • Kolik tmavé čokolády můžeme sníst

Jaký je původ čokolády?

Podle historiků lze původ čokolády vystopovat až do období kolem roku 3500 př. n. l. . Na nalezištích jižního Ekvádoru byly objeveny střepiny nádob, které obsahovaly stopy theobrominu (látka obsažená v kakau). První dochované písemné zmínky o kakau však máme už od starověkých Mayů. Prameny uvádí, že Mayové čokoládové nápoje používali při oslavách a důležitých obřadech. Přidávali do čokolády skořici a pepř, takže nápoj chutnal hořce a silně. Byl ceněný více pro své povzbuzující účinky, než pro svoji chuť.


Čokoláda tak, jak ji známe dnes, má s původní čokoládou jen málo společného. Slazená čokoláda se poprvé objevila v Evropě, kam ji z Jižní Ameriky přivezli španělští konkvistadoři v 16. století.


Dnes se čokoláda konzumuje především ve formě sladkých cukrovinek. Ty ale často obsahují více cukru a různých aditiv, než samotného kakaa, a nepatří tedy mezi zdravé potraviny. Ale - není čokoláda jako čokoláda: Komerčně vyráběná mléčná čokoláda obsahuje kakaové máslo, cukr, mléko, lecitiny a malé množství kakaa. Oproti tomu, tmavá kvalitní čokoláda obsahuje daleko více kakaa a méně cukru, než čokoláda mléčná. Platí také přímá úměra: čím vyšší procento kakaa obsaženého v čokoládě, tím vyšší množství výživných látek, které mají potenciální přínos pro naše zdraví.

Zdravotní přínosy tmavé čokolády


Zdravotní přínosy hořké čokolády pocházejí především z polyfenolů obsažených v kakaové sušině. Jejich obsah se u produktů z hořké čokolády může lišit. Je to dáno rozdílnými technologiemi a zpracovatelskými procesy u jednotlivých výrobců. Přitom množství polyfenolů obsažených v čokoládě je zásadní pro potenciální účinky na naše zdraví.


Čím vyšší obsah kakaového prášku v čokoládě, tím vyšší obsah polyfenolů (antioxidantů zahrnujících flavonoidy). A čím vyšší obsah polyfenolů, tím vyšší účinek na zdraví, psychiku a náladu. Jak vyplývá ze studií, prokazatelně příznivý účinek na zdraví má hořká čokoláda obsahující minimálně 70 % kakaa. Takováto čokoláda je nabitá živinami; vedle již zmíněných antioxidantů je také výborným zdrojem hořčíku, železa, zinku nebo selenu.

 

Pojďme se podívat podrobněji na přínosy, které kvalitní hořká čokoláda na naše zdraví má:

 

1) Obsahuje antioxidanty.


Tmavá čokoláda obsahuje několik sloučenin, které mají antioxidační účinky. Antioxidanty neutralizují volné radikály a chrání tělo před oxidativním stresem a následně před vzikem zánětu. Volné radikály vznikají jako vedlejší produkt látkové výměny a okysličování v těle. Tyto látky vznikají automaticky a při správném fungování imunitního systému se jich tělo dokáže zbavit samo. Pokud je obranyschopnost organismu narušena, např. v důsledku stresu, znečištěného životního prostředí, nebo nevhodného stravování, dochází ke vzniku různých onemocnění. Čokoláda tedy obsahuje látky, které mají schopnost povzbuzovat naši imunitu, eliminovat zánětlivé procesy v těle a zabraňovat vzniku četných onemocnění.

 

2) Je zdravá pro srdce.

Kakao obsahuje flavonoidy – výše zmíněné rostlinné antioxidanty, které mají pozitivní vliv na zdraví našeho srdce. Mnohačetné studie prokázaly souvislost mezi konzumací potravin s flavonoidy a nižším výskytem úmrtí na kardiovaskulární choroby. Flavonoidy působí pozitivně především proti vysokému krevnímu tlaku a vysoké hadině cholesterolu.

 

3) Konzumace hořké čokolády může prospět střevnímu mikrobiomu a zlepšit trávení.


Lidská střevní mikroflóra obsahuje 100 miliard bakteriálních buněk složených z 1000 bakteriálních druhů. Pro představu: v lidském těle je přítomno 10x více bakteriálních buněk než lidských buněk. Tyto mikroorganismy nepřetržitě interagují se svým hostitelem, tedy s člověkem, a ovlivňují naše zdraví tím, že hrají důležitou roli při trávení a metabolismu.

Další a další studie nám poskytují důkazy o tom, že střevní mikroflóra hraje hlavní roli v centrálním nervovém systému a reguluje emoce a nálady člověka. Z těchto nových zjištění vychází současný přístup k léčbě a prevenci poruch nálad.

Ve studii provedené ve Velké Británii vědci zjistili, že polyfenoly obsažené v kakau zvyšují množství zdraví prospěšných střevních bakterií a zároveň kontrolují množství těch „špatných“. Zvyšují také diverzitu střevního mikrobiomu. Celkově tedy polyfenoly obsažené v kakau významně přispívají k udržení duševního zdraví a mohou také pomoci předcházet některým psychickým poruchám.

 

4) Může snížit stres a zlepšit náladu.

U některých jedinců může konzumace hořké čokolády snížit biomarkery úzkosti a stresu v těle. Výzkumníci z nizozemské organizace pro vědecký aplikovaný výzkum provedli studii, která testovala účinky hořké čokolády na úzkostné lidi. Po dvou týdnech, kdy testovaní jedinci každý den konzumovali středně velkou tyčinku hořké čokolády se 75% obsahem kakaa, se jejich stresové markery určující hladinu kortizolu a adrenalinu podstatně snížily. Navíc – opakované studie prokazují, že vyšší diverzita střevního mikrobiomu je spojena s větším množstvím pozitivních emocí a menším pocitem osamělosti. Konzumace hořké čokolády snižuje hladinu kortizolu a adrenalinu v krvi, čímž přispívá k regulaci nálady. Redukuje stres a zmírňuje úzkosti a deprese.

 

5) Může zlepšit paměť a další kognitivní funkce mozku.

Polyfenoly obsažené v čokoládě pomáhají prokrvovat mozek a tím ovlivňují jeho celkovou činnost a zvyšují pozornost. Konzumace hořké čokolády může zlepšit funkce mozku a pomoci předcházet neuroegenrativním stavům, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.


Studie z roku 2016 identifikovala pozitivní souvislost mezi pravidelnou konzumací hořké čokolády a kognitivním výkonem. Jednalo se konkrétně o zlepšení vizuálně-prostorové paměti a organizace, pracovní paměti a abstraktního myšlení. 

6) Může pomoci zmírnit příznaky PMDD a  PMS.

Právě proto, že čokoláda obsahuje velké množství hořčíku a železa, dokáže ulevovat od některých příznaků spojených s menstruačním diskomfortem. Nedostatek železa je spojený s únavou a pocity vyčerpání, které se často v průběhu menstruace u žen dostavují. Hořčík má zase schopnost snižovat hladinu prostaglandinů v krvi, čímž pomáhá zmírňovat křeče a bolesti a to včetně menstruačních. Zinek a hořčík pomáhají zajišťovat psychickou pohodu.


7) Tmavá čokoláda poskytuje ochranu DNA.

Vědci zjistili, že antioxidační sloučeniny, jako flavonoidy a jiné polyfenoly, obsažené v hořké čokoládě, podporují opravu naší křehké DNA a posilují regenerační schopnosti našeho organismu.

 

Kolik tmavé čokolády můžeme sníst

I když hořká čokoláda obsahuje prospěšné antioxidanty a minerály, obsahuje také tuk ve formě kakaového másla, který se skládá především z nezdravých saturovaných tuků a rafinované cukry. Není proto možné říci, že konzumace hořké čokolády má pouze přínosy a můžeme ji pojídat v jakémkoliv množství.


Při výběru kvalitní čokolády nutriční specialisté doporučují zaměřit se na tu, která má alespoň 70% podíl kakaa a co nejnižší obsah cukrů. Z dosavadních výzkumů také vyplývá, že optimální denní množství zkonzumované čokolády se pohybuje mezi 20 - 30 g čokolády denně.


Závěr:

Hořká čokoláda byla dlouho považována za speciální cukrovinku určenou pouze pro příležitostné mlsání. Jak se však z posledních výzkumů stále častěji ukazuje, hořká čokoláda se 70 a více procenty kakaa obsahuje velké množství živin, které mohou posílit obranyschopnost našeho organismu a pozitivně ovlivnit naše celkové zdraví.


Snižuje riziko srdečních onemocnění, chrání naše DNA a zvyšuje diverzitu střevního mikrobiomu. Rozmanitost a složení střevního mikrobiomu mají zase vliv na naši psychiku a pozitivně ovlivňují náš emocionální stav. Čokoláda je také skvělým přírodním antistresorem.


Velké množství polyfenolů přítomných v kakau působí protizánětlivě, podporuje detoxikační funkce organismu a má silný antioxidační účinek. Polyfenoly pomáhají prokrvovat náš mozek a tím ho chrání před vznikem neurodegenerativních onemocnění.

 

 

Zdroje:

https://www.history.com/topics/ancient-americas/history-of-chocolate
https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/a-brief-history-of-chocolate-21860917/
https://time.com/4693048/chocolate-history-museum/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286321002746
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666316300459
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286321002746?via%3Dihub#bib0037
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986464/




Zpět do obchodu