Cvik #4 na menstruační křeče - Pozice polovičního mostu (Setu Bandhasana)

Požehnání pro hormonální problémy a psychiku 

 

Pozice polovičního mostu neboli Setu Bandhasana patří mezi základní cviky hormonální jógy*. Jedná se o cvik, který podporuje činnost štítné žlázy a vyrovnává hladiny pohlavních hormonů. Pomáhá tak ulevovat od potíží spojených s hormonální nerovnováhou, jako jsou potíže s početím, projevy menopauzy a premenstruačního syndromu včetně menstruačních bolestí. Harmonizovaný hormonální systém zlepšuje celkový zdravotní stav ženy.

Pravidelné praktikování této ásany posiluje svaly ramen, krku, hrudníku, hýždí a zadní strany stehen.  Zároveň působí na meziobratlové svaly a tím zpevňuje celou kosterní soustavu. Setu Banhasana ale nepůsobí jen na vnější svaly;  masíruje také  svaly vnitřních orgánů, jako jsou srdce, plíce a orgány v dutině břišní (žaludek, tenké střevo a tlusté střevo). Kromě toho že zrychluje metabolismus a podporuje peristaltiku, napomáhá také lepšímu vstřebávání živin a jejich distribuci po těle.

Při správném provádění této pozice je v okamžiku zvednutí trupu Vaše srdce umístěno nad Vaší myslí. To z fyziologického hlediska přináší řadu výhod: posiluje psychiku, zmírňuje pocity úzkosti a napomáhá odstraňovat depresi a celkově vylepšuje psychiku. Účinně také zmírňuje bolesti hlavy. Zároveň se při praktikování tohoto cviku otevírá hrudník, a tím poskytuje úlevu lidem trpícím astmatem.

Jak cvičit Setu Bandhasanu: 

  1. Lehněte si na záda. Paty umístěte co nejblíže k hýždím. Důležité je, aby Vám poloha byla příjemná.
  2. Pokrčte kolena, nohy jsou rozkročené do šířky boků.
  3. Paže položte podél těla, dlaně směřují k podložce.
  4. S hlubokým nádechem pomalu podsaďte pánev, ramena, paže a chodidla tlačte do podložky. Hrudník zvedejte co nejblíže k bradě; bradu přitom neohýbejte. Dýchejte do břicha, abyste uvolnily vnitřní orgány. Brada směřuje k hrudníku. Kolena směřují stále rovně dopředu, nerozjíždějí se do stran.

 Tip: V případě potřeby si můžete záda podepřít dlaněmi.

Upozornění: Pokud máte zvednutou spodní polovinu těla, nehýbejte s krkem a nepřenastavujte pozici brady. Abyste předešli případným zraněním, nejdříve položte        hýždě na podložku a uvolněte spodní část těla.

  1. Zatněte nohy, stehna a hýždě. V pozici setrvejte minutu nebo dvě, normálně přitom dýchejte, poté s výdechem pokládejte hýždě pomalu zpět na podložku.

  TIP: Pozici rovněž můžete propojit se svým dechem - s nádechem pomalu vyplouvat nahoru a s výdechem zase klesat zpět na podložku.

Benefity Setu Bandhasany:

  • Posiluje zádové svaly a okamžitě ulevuje unaveným zádům.
  • Protahuje svaly hrudníku, krku a páteře.
  • Stimuluje činnost štítné žlázy.
  • Omlazuje všechny orgány a tím zvyšuje jejich funkčnost
  • Zklidňuje mysl, odstraňuje úzkost a depresi, zlepšuje kvalitu spánku.
  • Zlepšuje cirkulaci krve v těle a normalizuje krevní tlak.
  • Pomáhá zlepšovat trávení a zrychluje metabolismus.
  • Pomáhá ulevovat od příznaků menopauzy a menstruačních bolestí.
  • Pomáhá při astmatu a osteoporóze. 

Kontraindikace Setu Bandhasany (kdy byste neměli pozici cvičit):

  • Necvičte, pokud máte problémy s krční páteří anebo máte poraněná záda.
  • Pokud trpíte silnými migrénami.
  • Provádění této pozice by se měli zcela vyhnout lidé, kteří podstoupili operaci mozku, zad, krku, ramen anebo páteře.
  • Pamatujte také na to, že pokud trpíte déletrvajícími nebo intenzivními bolestmi, měly byste navštívit svého lékaře.

Kdy praktikovat?

Abyste dosáhly co nejlepších výsledků, měly byste tuto ásanu provádět na lačný žaludek.

 

*Hormonální jóga byla vytvořena v roce 1992 brazilskou psycholožkou a jógovou terapeutkou Dinah Rodrigues. Jedná se o dynamickou sestavu vybraných jógových pozic (ásan) kombinovaných se speciální technikou dechu, které působí na žlázy s vnitřní sekrecí. Jejich cílem je znovu nastartovat  a/nebo podpořit produkci hormonů.

Zpět do obchodu