5 důvodů, proč banány pomáhají odstraňovat menstruační křeče

Kolem banánů koluje hodně mýtů a spousta nepřesností. Někteří lidé považují banány za zdravou volbu a superpotravinu s mnoha přínosy pro naše zdraví, zatímco jiní se jim vyhýbají, protože si přečetli, že jsou plné cukru, tloustne se po nich a způsobují zácpu. Já jsem se změřila na to, jaký je rozdíl mezi banány z pohledu zralosti a jak banány pomáhají odstraňovat příznaky PMS.

V dnešním příspěvku se podíváme na to:

  • Co se děje s banány, když dozrávají
  • Jaký je rozdíl mezi zeleným a žlutým banánem
  • Jaké jsou důvody, proč banány pomáhají odstraňovat menstruační křeče
  • Jak banány přispívají k zajištění dobré nálady

Jak se banány mění, když dozrávají

Proces zrání mění slupku od velmi tuhé až po velmi tenkou a měkkou. Její barva se přechází od zelené přes žlutou s postupně přibývajícími tečkami až po úplně hnědou. Nemění se ale jen slupka, mění se i chuť a konzistence samotného ovoce. Nejlepší chuť mají banány, když jsou zlatavě žluté a začínají se na nich objevovat první hnědé tečky. Další rozdíl je ve složení banánu a jeho nutričních hodnotách.

Zelené banány

Výhodou zelených banánů je, že obsahují vysoký podíl škrobů (až 80 % jejich váhy) a velké množství pektinu. Z velké části se jedná o nestravitelný neboli rezistentní škrob, který v těle funguje jako prebiotikum.

Nezralé banány zároveň obsahují málo cukrů a jsou tedy vhodnou volbou pro lidi trpící diabetem nebo ty, kteří se snaží zhubnout. Zelené banány jsou však chudé na antioxidanty a u některých lidí mohou vyvolávat zažívací potíže jako nadýmání a zácpu.

Žluté banány

Protože se rezistentní škrob přeměňuje na jednoduché cukry s tím, jak banány dozrávají, jsou žluté banány lépe stravitelné. Zralé banány mají vyšší glykemický index, což znamená, že se cukry z banánů rychleji vstřebávají do krve a dodávají nám rychleji energii. Právě vysoký obsah cukrů však dělá ze zralých banánů potravinu, které by se měli vyhýbat diabetici 2. typu.  

Nutriční hodnoty středně zralého banánu:

Jedna porce nebo jeden banán o střední velikosti poskytuje asi 110 kalorií, 0 gramů tuku, 1 gram bílkovin, 28 gramů sacharidů, 15 gramů cukru, 3 gramy vlákniny a 450 mg draslíku.

 

TIP: Studie ukazují, že při dozrávání banánů dochází ke ztrátě mikronutrientů. Chcete-li snížit množství ztracených minerálů a vitamínů, skladujte banány v lednici. Zpomalíte tím proces zrání. 

5 důvodů, proč banány pomáhají odstraňovat menstruační křeče

  1. Obsahují bolest zmírňující draslík

Výzkumy ukazují, že nízká hladina draslíku v těle vede k náhlým svalovým kontrakcím. Může také způsobit nekontrolované a prodloužené kontrakce známé jako křeče. V případě děložních svalů může nedostatek draslíku vést nejen ke vzniku menstruačních křečí, ale i k prodloužení doby, po kterou menstruační křeče trvají. Správná hladina draslíku pomáhá eliminovat děložní stahy a menstruační křeče.

  1. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B6

Vitamin B6 hraje důležitou roli při vývoji žlutého tělíska, které v průběhu cyklu funguje jako „dočasná“ endokrinní žláza. Uvolňují se z něj ženské pohlavní hormony – zejména progesteron, který doplňuje některé z účinků estrogenu. Bez jeho dostatečného množství by se estrogen mohl stát dominantním hormonem a vznikla tzv. estrogenová dominance. Ta může spustit řadu příznaků PMS, jako jsou nadýmání, menstruační křeče, výkyvy nálad, akné nebo zapříčinit příliš silnou menstruaci.  Jinými slovy, vitamin B6 ve Vašem těle pomáhá zajišťovat správnou hladinu progesteronu.

Vedle toho vitamin B6 napomáhá produkovat serotonin a melatonin, které jsou klíčové pro zdravý a klidný spánek a regulaci nálady.

  1. Banány jsou přirozeným zdrojem hořčíku

Hladina prostaglandinů má vliv na bolestivost menstruace a konzumace banánů může pomoci předejít těmto problémům.

Během menstruace se naše děloha stahuje, aby pomohla „vypudit“ endometrium (výstelka dělohy). Tento proces zajišťují prostaglandiny, látky podobné hormonům, které se v průběhu cyklu tvoří ve sliznici dělohy. Jejich vytvořené množství je regulované úrovní estrogenů v krvi. Jinými slovy, čím vyšší hladina estrogenu, tím více prostaglandinů v děloze se vytvoří. Studie prokázaly, že vyšší hladina prostaglandinů je hlavní příčinou bolestivé menstruace (primární dysmenorea).

Hořčík má schopnost snižovat hladiny prostaglandinů v krvi, čímž zmírňuje děložní kontrakce a tím ulevuje od křečí a bolestí. Nedostatek hořčíku naopak menstruační bolesti zintenzivňuje.  Protože jsou banány dobrým zdrojem hořčíku, neměly by ve Vašem jídelníčku chybět, pokud Vás trápí bolestivá menstruace.

Hořčík společně s vitamínem B6 redukují stres, ulevují od úzkostí a depresí a podporují hlubokou relaxaci organismu.  Tím snižují celkový pocit únavy a vyčerpání.

  1. Poskytují prebiotika pro naše střeva

Všechno kolem menstruačního cyklu a křečí je spojeno s našimi hormony. A vyrovnaná hladina hormonů je zase spjata s našimi střevy. Střeva řídí naše hormony buď přímo (tím že je produkují) anebo nepřímo (tím, že regulují procesy, které ovlivňují orgány produkující hormony). Logickou přesmyčkou tedy zdravá střeva pomáhají udržet správné hladiny hormonů a to následně ovlivňuje náš menstruační cyklus.

Jednoduchou cestou, jak zlepšit zdraví našich střev, je jíst stravu bohatou na prebiotika. To jsou nestravitelné látky v potravinách, které vyživují „hodné“ bakterie v našich střevech. Velké množství prebiotik obsahují zelené banány, a to v podobě rezistentního škrobu.

  1. Podporují detoxikaci jater

Ať už se jedná o toxické látky nebo nadbytek hormonů, úkolem jater je dostat je z těla ven. Pokud játra nefungují správně, vzniká hormonální nerovnováha. Typickým příkladem je estrogenová dominance, která může mít za následek vznik premenstruačního syndromu, nepravidlené menstruace, neplodnosti nebo syndromu polycystických ovarií.

K tomu, aby mohla játra dobře očišťovat tělo od přebytečného estrogenu, potřebuje spousty výživných látek. Mezi nimi je zásadní hořčík a vitamin B6. Jeden středně velký banán poskytuje našemu tělu zhruba 22 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu.

Jak banány přispívají k zajistění dobré nálady

Banány obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v mozku přetváří na serotonin. Serotonin pomáhá k udržení pozitivních emocí a dobré nálady, zvyšuje kvalitu spánku, ulevuje od depresí. Mimo jiné má také pozitivní vliv na naše libido. Banány jsou tedy vhodnou potravinou nejen pro ženy, které trpí fyzickými projevy PMS, jako jsou křeče, bolesti hlavy či podbřišku, jsou vhodné i pro ženy, které trpí jeho psychickými a emočními projevy premenstruačního syndromu.

Závěrem

Banány jsou významným zdrojem draslíku, hořčíku a vitaminu B6, které se přímo podílejí na snižování kontrakcí a křečí v době menstruace. Zároveň jsou vhodnými prebiotiky a pomáhají k čištění a správnému chodu jater. Banány mají také blahodárný vliv na naši psychiku – zvyšují kvalitu spánku, odstraňují pocit únavy a vyčerpání a příznaky spojené s premenstruačním syndromem.

Zelené banány obsahují vysoké množství škrobu, proto jsou vhodné pro ty, kteří preferují „dietní“ svačinku nebo ty, kteří trpí diabetem. Někdy však mohou u citlivějších jedinců způsobovat problémy se zažíváním. Ve žlutých banánech naproti tomu nalezneme spoustu cukrů, které z nich činí vhodnou dobrotu před fyzickým výkonem; obsahují také vyšší množství antioxidantů. 

 

 

 

Zdroje:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1467-3010.2005.00481.x

https://www.healthline.com/nutrition/potassium-deficiency-symptoms#symptoms

https://www.healthline.com/nutrition/foods/bananas#vitamins-and-minerals

https://www.healthline.com/nutrition/green-bananas-good-or-bad#effects-on-fullness-and-appetite

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938

https://www.healthline.com/nutrition/potassium-deficiency-symptoms#symptoms

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28392498/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/

 

 

 

 

 

 
Zpět do obchodu