Yoga Retreat aneb tak trochu jiný advent

Na začátku letošního listopadu jsem si řekla, že tentokrát to bude jiné. Že se nebudu stresovat a Vánoce si užiju se vším všudy. A že začnu už během adventu.
Normálně peču, vařím, uklízím, sháním dárky a snažím se, aby vše bylo perfektně připravené, až dorazí Ježíšek. A když potom všechno s vyplazeným jazykem 24. prosince kolem 4. odpoledne dodělám, připadám si totálně vyčerpaná. Letos jsem se ale konečně odhodlala vzít zodpovědnost za svoji spokojenost do vlastních rukou a opravdu udělat změnu.


A tak jsem si našla pěkný wellness hotel v italských Alpách s plnou penzí a tematickým programem – Yoga Retreat. Mimo jógy, kterou mám ráda a kterou obdivuji, mě nalákal hlavně příslib meditace. Tu chci už dlouho pořádně vyzkoušet, ale bez vedení mi přišlo vždycky složité se do ní opravdu dostat. Měla jsem pochybnosti, jestli dělám všechno správně a mohu tak naplno vnímat všechny její zázračné účinky, o kterých se tak často mluví. Zkrátka tahle nabídka přišla ve správný okamžik, a tak jsem po ní nadšeně skočila.


Dopoledne jsem ještě potřebovala dořešit nějaké pracovní záležitosti, po obědě jsem ale hned nasedla do auta a vyrazila směr Bolzano. Cesta šla skvěle a po 7 a půl hodinách, 3 kávách a 4 zastávkách jsem dorazila do cíle. Do krásného wellness hotelu v italských Alpách kousek nad Meranem.

Jógový týden

K dispozici jsem měla každý den dvě lekce jógy; jednu dopolední a jednu odpolední. Rovnou jsem si zarezervovala všechny. Přece jen to myslím vážně. Netrvalo dlouho a zjistila jsem, že každá lekce bude jiná a z toho jsem měla radost. Jóga je totiž poměrně intimní záležitost, a je u ní důležité, aby vám svým stylem sedla. Různých stylů je na výběr opravdu hodně, a proto se s vámi ráda podělím o jejich rozdíly.

Yin jóga

Sešli jsme se v malé útulné tělocvičně v suterénu hotelu, s dřevěnou podlahou a prosklenými dveřmi, kterými je vidět do zahrady. Z reproduktoru byly slyšet hlasy ptáků a zurčící voda. Na plánu byla yin jóga. Jógová studia vždycky bývají tak klidná, čistá a voňavá. Jako by vás už ta místnost samotná vybízela ke snaze vytvořit si přesně takový prostor sama v sobě. Prostor, který byste vyzdobila vděčností, úsměvy a přijetím a kde byste se cítila spokojeně a šťastně.


Na většině jógových kurzů se praktikuje jógu ve stylu yang. Jde o energické, rychlé typy jako vinyasa, Power jóga nebo Ashtanga, které se zaměřují na posílení svalů. Yin jóga je protipól - zaměřuje se na vazy, klouby a kosti. Jde o nejpomalejší typ jógy na pokraji meditace s většinou pozic prováděných vsedě nebo vleže.
Má zklidňující účinek. Dává nám prostor obrátit se dovnitř a pozornost zaměřit na naše myšlenky. Je to typ jógy, který je ideální na praktikování po ránu. Pomůže nám totiž utřídit myšlenky, zklidnit mysl, srovnat si priority, snížit hladinu stresu. Po yin józe bychom měly do nového dne vstoupit vyrovnané a pozitivně naladěné.

Většinu lekce ležím na podložce a jen poslouchám občasné instrukce naší lektorky. Mám zavřené oči, dýchám zhluboka, cítím, jak se mi uvolňuje tělo, opouští mě myšlenky. Vnímám jen zvuky zurčící vody a zpěv ptáků. Přestávám vnímat čas.
Hodina uteče hrozně rychle. Když nás instruktorka ke konci lekce vyzve, abychom se pomalu vrátili do stavu bdění, udiveně zjišťuji, jak moc se mi nechce. Ještě bych v ní pokračovala….

Hatha jóga

Večerní lekce byla jiná. Měli jsme jinou instruktorku a na programu byla Hatha jóga. Hatha jóga patří mezi klasické styly a je o výdrži, rovnováze a soustředění.
Na tenhle typ jógy narazíte na trhu asi nejčastěji, a když si budete samy cvičit jógu doma, bude se pravděpodobně jednat právě o styl hatha. Je v ní kladen důraz na správnost provedení pozic, každá jednotlivá pozice je samotným cílem cvičení. Není však tak perfekcionistická jako Iyengar jóga – v té se snažíte o opravdu excelentní provedení. Hatha jóga je vhodná pro začátečníky, tělo si na ásany zvykne a naučí se je dělat správně. Citelná je zde také posilovací stránka, neboť se snažíte v každé pozici vydržet alespoň pár nádechů, zpočátku se tedy můžete trochu zapotit. Ale jen maličko. Je to takový zlatý střed mezi jógami, se kterou já osobně doporučuji začít.

Lekce je o dost dynamičtější než ta ranní. Ne snad že bych nestíhala nebo nezvládala cviky. Komplikace je v tom, že jsem v jižním Tyrolsku, kde je primárním jazykem němčina. Většina hostů hotelu je z Rakouska nebo Německa. Lektoři jsou místní a k mému překvapení zjišťuji, že tu velmi málo lidí mluví anglicky anebo dost špatně. No… nevadí. Na rozdíl od předchozí lekce, která byla spíše meditační, a moc se při ní nemluvilo, je tato lekce na instrukce poměrně bohatá. Nakonec to relativně zvládám. Když nerozumím, kopíruji pohyby ostatních. Protože se u hatha jógy jednotlivé pozice střídají pomalu - klade se důraz na výdrž v jednotlivých pozicích - mám dostatek času se přizpůsobit. Posledních 10 minut lekce meditujeme. Z lekce odcházím kompletně zrelaxovaná.

Vinyasa jóga

Tenhle druh jógy je můj osobní favorit. Je ještě o krůček dynamičtější než hatha a nehodí se ji cvičit před spaním. Rozproudí v nás totiž energii. V nabídkách jógových center ji můžeme najít také pod označením yoga flow, protože přesně o to se jedná – o plynutí z jedné pozice do druhé. Často se nezastavujete na několik nádechů, naopak stále někam plujete. Krev se vám rozproudí, a když cvičíte s hudbou, může se vám až skoro zdát, že vlastně tančíte. Nebo letíte. Myšlenky vás opouštějí a vy se jenom ztrácíte v pohybu. Když nasbíráte zkušenosti, může se vám stát, že tělo si už samo řekne, do jaké pozice chce přejít dál, a vy nad tím vůbec nemusíte přemýšlet. Jen se necháváte kolébat vlastním tělem, které ví, co dělá.


A pak přijde jemné zklidnění ke konci cvičení. Postupně rychlost zmírňujete a uspáváte rozbouřený dech, až nakonec necháte celé tělo rozpustit do šavásany. Hlavní přednost vinyasy je podle mě v onom kontrastu, rozbouřeném moři a klidné řece, která se pak zdá být jako o to větší odměnou. Je to cvičení někde na pomezí posilování a tance, pořád se ale jedná o jógu. Důraz je tedy kladen na proudění dechu. Nejčastěji se setkáte s tím, že v jedné pozici je nádech a v další zase výdech, což vás nutí zůstat v pohybu.


Vinyasa je vhodná pro ty, kterým připadají jiné typy jógy příliš klidné a nevyhovuje jim výdrž v podobě hatha. Dále bych ji doporučila i jako cvičení vhodné pro odbourávání stresu nebo když se potřebujeme emočně zklidnit. Ve vinyase se hezky vybijeme, odvedeme myšlenky jinam, a pak můžeme začít relaxovat.

Párová jóga

Na jedné odpolední lekci si pro nás připravili překvapení – párovou jógu. Tu jsem nikdy nezkoušela, a tak jsem měla trochu obavy, byla to pro mě neočekávaná změna. Nakonec jsem na lekci ale zůstala a můžu se s vámi podělit o své dojmy. Je jiná. Na lekci jsem nikoho neznala a cvičit s cizím člověkem pro mě byla poněkud výzva. Lektorka na to ale myslela a u většiny cviků jsme tak mohli použít deku, kterou jsme dali mezi sebe a partnera, když jsme mu například jemně tlačili na záda. Když jdete na lekci párové jógy, musíte se připravit, že bude narušen váš osobní prostor, což je značný rozdíl oproti všem jiným druhům jógy. Pro někoho, jako jsem já, může být tedy těžší se uvolnit.


Na druhou stranu je ale párová jóga o něčem trochu jiném než o uvolnění se. Je o překračování našich limitů, partner vám pomáhá dostat se v pozici tam, kam byste se sami nedostali a provádět cviky správně. V průběhu lekce si uvědomíte, co všechno s jemným popostrčením dokážete. Učí nás vážit si pomoci, vážit si svého těla a vážit si toho druhého. Mimoto při ní můžete zažít spoustu legrace, neboť si často vypůjčuje lehčí cviky z akrobatické jógy. Může se vám při téhle lekci tedy třeba stát, že najednou letíte na natažených nohách partnera, který leží zády na zemi. A takové srandy se vám jen tak v každodenním životě nepoštěstí.


Samozřejmě pokud se rozhodnete jít cíleně na kurz párové jógy, je vhodné vzít s sebou přímo svého partnera nebo kamarádku. Rozměr celého cvičení je pak totiž až terapeutický, vnímáte oporu, kterou ve druhém člověku máte a můžete v průběhu lekce pocítit vděčnost za jeho přítomnost. V neposlední řadě se pak daleko snáze uvolníte a celé cvičení si užijete. Musím ale říct, že i s neznámými lidmi to bylo fajn. Přineslo mi to nečekané, ale příjemné vytržení, a z lekce jsem odcházela sice ne přímo odpočatá, určitě ale obohacená a s úsměvem na tváři.

A zpátky domů…

Po šesti dnech strávených cvičením jógy a meditací, procházkami po čerstvě zasněženém okolí a konzumací naprosto famózního jídla, které všude v Jižním Tyrolsku nabízejí, odjíždím zpět do Prahy. Cítím se jak vyměněná. Už po dvou dnech pobytu jsem odložila čaj na spaní, cítila se uvolněně a spokojeně. Musím konstatovat, že tato dovolená byla v letošním roce ta nejlepší. A určitě se sem vrátím.

 

Zpět do obchodu