Kandidóza: onemocnění způsobené kvasinkou, která se snadno vymkne kontrole
V našem těle žijí miliardy mikroorganismů, bez kterých se neobjedeme. Zajišťují pro nás životně nezbytné funkce od produkce vitamínů, rozkladu potravy až po správné fungování imunitního systému. Tyto mikroorganismy žijí v komunitách v různých částech těla i na něm a zabezpečují zdravý chod našeho organismu.
Za optimálních podmínek žijí tyto mikroorganismy v harmonizovaném stavu. Pokud však dojde k narušení těchto podmínek, například v důsledku snížení imunity, vlivem stresu nebo změnou stravy či působením některých léků, křehká rovnováha se poruší. Následně může dojít buď k úhynu vybraných mikroorganismů, nebo naopak k nadměrnému množení jiných. Takový stav se odobrně nazývá dysbióza. Výsledkem dysbiózy může být celá řada zdravotních obtíží.
Mezi mikroorganismy, které mají tendenci nekontrolovaně se množit, mají-li k tomu podmínky, patří kvasinka typu Candida albicans. Při nadměrném zvýšení populace způsobuje kandida kvasinkové infekce, tzv. kandidózy.
Tyto kvasinkové infekce se projevují různými příznaky, které však mohou být lehce zaměnitelné s příznaky jiných chorob. Kandidózy proto zůstávají často neodhaleny a přemnožené kvasinky skrytě trápí své hostitele. Současně platí, že v tradiční medicíně bývají kvasinkové infekce často opomíjeny a podceňovány. A přitom mohou být spouštěčem závažnějších zdravotních problémů, rakovinu a autoimunitní onemocnění nevyjímaje.
V dnešním příspěvku se podíváme na to:
- Co je to Candida albicans
- Co způsobuje přerůstání kandidy
- Jaké jsou příznaky kvasinkové infekce
- Jak dlouho se léčí kvasinková infekce a co neléčená kvasinková infekce způsobuje
- Jak správně léčit kvasinkovou infekci
- Co jíst a co naopak vynechat při kvasinkové infekci
Co je Candida albicans
Candida Albicans je typ kvasinky, která přirozeně osidluje mnoho oblastí lidského těla bez toho, aby způsobovala jakékoliv obtíže – je součástí zažívacího traktu, močopohlavních cest, dutiny ústní a kožní mikrobioty většiny lidí. Největší komunita tohoto této kvasinky se nachází v našich střevech.
Jak jsme již zmínili v úvodu, při přemnožení se však (jinak neškodná) candida stává nebezpečnou a vyvolává kvasinkové infekce. Její škodlivost (patogenicita) je dána především vysokou odolností. Na rozdíl od většiny ostatních mikroorganismů v našem těle se dokáže jednoduše adaptovat na různé podmínky a bez problémů přežívá jak v kyselém, tak v zásaditém prostředí. Najdeme ji proto v žaludku (pH2), v oblasti intimních partiích (pH 4-5) i v puse (pH6).
Když se kvasinky začnou nekontrolovaně množit
K rozvoji kandidózy dochází nejčastěji v případě, že se naruší ideální poměr mezi přátelskými a škodlivými mikroorganismy a dojde k tzv. dysbióze. Jinými slovy dojde k úbytku prospěšných bakterií, které kontrolují počty kvasinek v organismu a ty se začnou nekontrolovaně množit.
Přerůstání kandidy může způsobit celá řada spouštěčů. Většina z nich se pojí s moderním stylem života, což vysvětluje, proč kandidózami trpí tolik lidí. Kvasinka Candida albicans je zodpovědná až za 70 % všech mykotických infekcí po celém světě.
Na vině jsou změny v našich stravovacích návycích, zejména nadměrná konzumace cukru a moučných jídel, nedostatečný příjem vlákniny a nadužívání antibiotik, které křehkou rovnováhu mezi prospěšnými bakteriemi a kvasinkami narušují. Významnou a neopomenutelnou roli hraje při rozvoji kandidózy také náš životní styl a zejména všudypřítomný stres.
Mezi faktory, které podporují nekontrolovaný růst kandidy v organismu, patří:
- Oslabený imunitní systém
- Užívání některých léků, jako jsou antibiotika, hormonální antikoncepce, steroidy
- Strava bohatá na cukr i zpracované sacharidy (moučná jídla, jako pizza, těstoviny, pečivo apod.)
- Nedostatek vlákniny ve stravě
- Konzumace alkoholu
- Kouření
- Akutní ale i chronický stres
- Špatná nebo nedostatečná hygiena (včetně ústní)
- Dentální náhrady, rovnátka, katetry či voperované implantáty
Dalšími rizikovými faktory pro vznik kvasinkové infekce jsou hormonální výkyvy, ke kterým dochází v průběhu těhotenství, menstruace nebo menopauzy či onemocnění typu cukrovka, hypotyreóza nebo PCOS. Zvýšené riziko ať už lokálních nebo systémových kandidóz mají také předčasně narozené děti nebo novorozenci s nízkou porodní váhou.
Příčiny rozvoje kandidózy mohou být také externí. Kupříkladu o kvasinkách je známo, že milují teplé a vlhké prostředí, jako jsou sauny, vířivky a bazény, kde se snadněji množí. To samé platí pro nošení těsného, neprodyšného, ze syntetických materiálů vyrobeného oblečení.
Jaké jsou příznaky kvasinkové infekce
Kvasinkové infekce (kandidózy) mají různé klinické projevy; jejich příznaky se liší v závislosti na části těla, kde k přemnožení kandidy dojde. Typickým projevem kvasinkové infkece v oblasti intimních partií, tzv. vaginální mykózy, je svědění, pálení a zčervenání intimních partií doprovázené bílým hrudkovitým výtokem. Příznakem kandidózy střev je pak zase plynatost, nadýmání, alergické reakce na složky potravin, průjmy, zácpa nebo třeba i akné.
Kandida však může způsobovat také tzv. systémovou neboli invazivní kvasinkovou infekci, která postihuje krevní oběh a může se rozšířit i do jiných částí těla, jako je srdce, mozek, oči nebo kosti. Jedná se o závažnou formu infekce, kterou jsou ohroženi lidé s oslabenou imunitou, pacienti na jednotkách intenzivní péče nebo lidé po operaci. Úmrtnost na toto onemocnění je vysoká. Podle odhadů zemře až 50 % lidí, kteří systémovou kvasinkovou infekcí onemocní.
Nejčastější příznaky kvasinkové infekce:
- Chronická únava, pocity vyčerpání
- Zažívací obtíže jako nadýmání, zácpa nebo průjem
- Nadýmání, plynatost, křeče, svědění v anální oblasti
- Syndrom dráždivého tračníku IBS
- Problémy s pozorností, zhoršená paměť, potíže se soustředěním, ADD, ADHD a mozková mlha
- Deprese, podrážděnost, změny nálad
- Snížené libido
- Alergie, přecitlivělost na některé složky potravin
- Akné, ekzémy, vyrážky
- Svědění v okolí konečníku
- Autoimunitní onemocnění jako Hashimotova thyreoditida, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, Crohnova choroba či ulcerózní kolitida
- Recidivující záněty močových cest
- Bolesti kloubů
- Teplota
- Změna nebo ztráta chuti
- Záněty nosních dutin tzv. sinusitidy
- Zvýšená chuť na sladké a potraviny obsahující kvasnice
- Poruchy spánku
Obvyklá místa výskytu kvasinkových infkecí
Kvasinkové infekce se nejčastěji vyskytují na kůži, v intimních partiích, v puse nebo ve střevech. Podle místa vzniku infekce dělíme kandidózu na následující typy:
- vaginální kvasinková infekce nebo také vaginální mykóza
- kvasinková infekce na penisu
- (peri)anální kandidóza
- plenková dermatitida, lidově nazývaná opruzeniny
- kožní mykóza
- drozd nebo také soor či moučnivka v puse
- kvasinková infekce střev
Podrobněji jsme o některých typech kvasinkové infekce psali v našem předchozím článku.
Jak dlouho se léčí kvasinková infekce?
Většina mírných kvasinkových infekcí odezní do dvou až tří dnů od ukončení léčby, přičemž samotná léčba trvá zhruba týden. Závažnější typy kandidózy anebo chronické kvasinkové infekce už vyžadují delší léčbu, která může trvat několik týdnů i měsíců. Základním předpokladem úspěšnosti celé léčby pak je správná diagnostika a včasná léčba. Je proto důležité co nejdříve navštívit odborníka. Druhým předpokladem je nastavení vhodné životosprávy, úprava jídelníčku a nastolení rovnováhy střevního mikrobiomu.
Neléčená kvasinková infekce
Kvasinková infekce může odeznít sama o sobě, ale k tomu dochází jen zřídka kdy. V lékárně jsou k dispozici volně prodejné léky, které mohou s méně závažnými typy kvasinkové infekce pomoci. Je-li však kandidóza závažnější nebo po zahájení domácí léčby příznaky do týdne neustoupí, je na čase navštívit lékaře. Ten předepíše vhodná antimykotika.
Pokud však kvasinkovou infekci nezaléčíme vůbec, s největší pravděpodobností dojde ke zhoršení jejích příznaků a následná léčba bude o to náročnější i delší. Necháme-li kvasinkovou infekci bez povšimnutí dlouho, může dojít k jejímu rozšíření na okolní tkáně, případně k dalším zdravotním komplikacím.
(Domácí) léčba kvasinkové infekce
Při léčbě kandidózy není cílem vymýcení Candidy v organismu, protože kvasinky jsou jeho přirozenou součástí a plní nepostradatelnou úlohu ve zdraví člověka. Cílem je snížení celkového počtu kvasinek, aby došlo k harmonizaci mikrobioty v těle. K nastavení mikrobiální rovnováhy dochází ve 3 fázích:
- Zastavení růstu kvasinek
- Zvýšení množství prospěšných bakterií v organismu
- Obnova rovnováhy mikroorganismů v těle
Růst kvasinek se zastaví, jakmile nasadíte vhodná, většinou lokální, antimykotika, která vám předepíše lékař. Podpořit jejich účinek můžete výtažky z bylin s protiplísňovými účinky, jako je oregáno, tymián, skořice nebo česnek. Velmi účinná je také kyselina kaprylová.
Zvýšit množství prospěšných bakterií v zažívacím traktu vám pomohou kvalitní probiotika obsahující vybrané druhy laktobacilů a bifidobakterií. Mezi ty nejvíce účinné patří Lactobacilus Rhamnosus. Vědci zjistili, že tento druh laktobacila nejenže pomáhá snižovat počty přemnožených kvasinek, ale zároveň i chrání střevní bariéru před poškozením. (https://www.nature.com/articles/s41467-022-30661-5). To ovšem platí za předpokladu, že laktobacily jsou živé a metabolicky aktivní, což zajistí speciální typ kapsle, který ochrání živé mikroorganismy před usmrcením žaludečními kyselinami a žlučí.
K obnově rovnováhy mikroorganismů v těle i jejímu následnému udržení přispěje protikvasinková dieta, zdravý životní styl a aktivní práce se stresem.
Co jíst při kvasinkové infekci
Protikvasinková dieta by měla být postavena na vysokém příjmu vlákniny. Vláknina čistí naše střeva a pomáhá odvádět škodlivé látky včetně přemnožených kvasinek z těla. Kromě toho slouží jako zdroj potravy pro probiotické kultury (prospěšné bakterie). Najdete ji v zelenině, celozrnných produktech, cereáliích (bez přidaného cukru, rozinek a dalších příměsí), ovoci nebo semínkách. Z ovoce jsou nejvhodnější ty druhy, které obsahují málo cukru jako citrusy a bobuloviny. Dalším příkladem jsou avokádo a zelené (nezralé) banány, které mají vysoký podíl vlákniny.
Důležité je také dostatečně pít, nejlépe vodu nebo bylinkové čaje, aby vám zvýšený příjem vlákniny nezpůsobil zácpu. Z bílkovin je vhodné libové maso, z tuků pak především olivový olej, který má protizánětlivé účinky. Často se doporučuje i kokosový olej, u kterého je však třeba brát v potaz jeho schopnost zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. V případě mléčných výrobků byste měli upřednostnit ty bezlaktózové.
Co nejíst při kvasinkové infekci
Vyhněte se potravinám, které způsobují záněty nebo podporují růst kvasinek ve střevech. Omezit nebo zcela vynechat byste proto měli potraviny a nápoje obsahující cukr, kvasinky a kvasnice. Do této kategorie spadá i alkohol, který ve většině případů vzniká kvašením a sýry, zvláště ty s plísní na povrchu nebo modrou plísní uvnitř. Nedoporučují se ani potraviny, které často plísně napadají – ořechy a sušené ovoce nebo rýže. Některé protikvasinkové diety doporučují vynechat po dobu léčby také lepek a fermentované potraviny.
Závěr
Candida albicans je typ kvasinky, která je přirozenou součástí mikrobioty většiny lidí. Za normálních okolností je neškodná a podílí se na řadě procesů v těle. Při narušení rovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými mikroorganismy, tzv. dysbiózy, dochází k nadměrnému růstu kvasinek, které mohou následně způsobovat infekce.
Mezi hlavní spouštěče dysbiózy patří některá onemocnění, léky, nevhodná strava nebo také stres. Pokud se kvasinková infekce objeví, měli byste ji ihned zaléčit. Neléčená kandidóza se může rozšířit i do jiných částí těla a následně zkomplikovat a prodloužit léčbu. Kromě antimykotik pomáhají při léčbě kandidózy také probiotika, která zvyšují množství prospěšných bakterií v organismu a přispívají tak k obnově rovnováhy mikroorganismů v těle.