Doprava ZDARMA od 1 500 Kč s doručením do Balíkovny a Z-Boxu

Vitamín C: Nejdůležitější role v imunitě, tvorbě kolagenu a boji s oxidačním stresem

Vitamín C, neboli kyselina askorbová, je ve vodě rozpustný vitamín. Patří mezi základní mikronutrienty, které podporují naše tělo, aby správně fungovalo a mělo dostatek energie.

Řadí se mezi silné antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, jež přispívají ke  stárnutí buněk a rozvoji různých onemocnění. Vitamín C se také účastní řady procesů v mozku, které podporují tvorbu neurotransmiterů a pomáhají zajišťovat mentální zdraví i normální činnost nervové soustavy.

Vitamín C je klíčový pro podporu imunity, zdraví srdce a hraje zásadní roli při tvorbě kolagenu -  proteinu nezbytného pro udržování zdravé pokožky, tkání, kostí, kloubů, zubů a cév. Kromě toho významně napomáhá vstřebávání železa z rostlinné stravy.

Ač je vitamín C pro udržení lidského zdraví nezbytný, naše tělo si ho neumí samo vyrobit. Je závislé na jeho doplňování prostřednictvím potravy; nebo v moderní době i konzumací doplňků stravy.

Jaké jsou základní benefity a funkce vitamínu C a jakým způsobem podporuje naše zdraví? Odpovědi najdete na následujících řádcích.

 

Základní pilíře zdraví: 6 nejdůležitějších funkcí vitamínu C


Silná imunita a ochrana buněk

Vitamín C podporuje tvorbu a funkci bílých krvinek (leukocytů), které jsou klíčové pro boj s infekcemi. Když tělo napadne patogen (virus, bakterie), imunitní buňky se aktivují. Jejich úkolem je zlikvidovat patogeny v procesu zvaném fagocytóza. Tento boj je energeticky náročný a vytváří velký oxidační stres. Vitamín C se v tomto procesu rychle vyčerpává, neboť je koncentrovaný právě v bílých krvinkách, kterým slouží jako „palivo“ a zároveň je chrání před poškozením. Bez dostatku vitamínu C se bílé krvinky rychle vyčerpají a imunita slábne.

Může zkrátit nachlazení: Metastudie provedená v roce 2023 zjistila, že vitamín C může zkrátit trvání i závažnost příznaků při silném nachlazení. Zjistilo se ale také, že vitamín C nemá téměř žádný efekt, pokud jsou příznaky jen mírné a že Vás pravidelné doplňování vitamínu C před nachlazením neochrání.



Podpora tvorby kolagenu (Strukturální ochrana) ✨

Vitamín C je naprosto nezbytný pro udržení pružnosti a pevnosti tkání, stejně tak jejich rychlejší hojení a regeneraci.

  1. Syntéza kolagenu: Bez vitamínu C tělo nemůže tvořit vlastní kolagen. Vitamín C je zcela klíčový pro syntézu kolagenu. Pomáhá přeměňovat aminokyseliny prolin a lysin na stabilní kolagen. Bez vitamínu C nemůže tělo tvořit pevnou a stabilní strukturu tkání, kostí a chrupavek.
  2. Anti-aging efekt: Dostatek kolagenu zajišťuje, že kůže zůstává pevná, pružná a méně náchylná k tvorbě vrásek. Protože s věkem produkce kolagenu přirozeně klesá, je role vitamínu C v jeho podpoře jedním z nejdůležitějších anti-aging mechanismů, neboť vitamín C  zpomaluje odbourávání kolagenu.

 

Antioxidační ochrana

Vitamín C je silný antioxidant, což znamená, že pomáhá chránit buňky před volnými radikály.

Neutralizace volných radikálů: Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které vznikají jako vedlejší produkt při chemických reakcích probíhajících v těle (typicky při metabolismu) nebo jako důsledek působení vnějších faktorů (kouř, znečištěné životní prostředí, UV záření, chemikálie, stres a další). Tyto nestabilní molekuly poškozují strukturu buněk a přispívají ke stárnutí i rozvoji závažných onemocnění.

 

Vstřebávání železa

Železo je pro lidské tělo naprosto nepostradatelný minerál, jehož hlavní úlohou je zajistit, aby se kyslík dostal do každé buňky. Je to palivo, které zajišťuje, že všechny systémy v těle, od dýchání po myšlení, fungují správně. Bez efektivního vstřebávání železa by tělo nedokázalo přenášet kyslík, produkovat energii ani bojovat s infekcemi. Proto je udržování jeho správné hladiny tak zásadní.

Přímou cestou k dostatečné zásobě železa v těle je jeho vstřebávání. Nejde jen o to, kolik železa denně sníme, ale kolik z toho se tělu podaří skutečně využít. I za optimálních podmínek tělo vstřebá jen relativně malé procento železa-  z masa jde přibližně o 15 - 30 %, z rostlinných zdrojů 5 - 10 % a ze sušených luštěnin dokonce jen 2 %.

Míra vstřebávání železa závisí na několika faktorech, převážně však na formě železa. Dalším významným faktorem ovlivňujícím vstřebávání železa je složení stravy, tedy které potraviny vzájemně kombinujeme. Jak vědci zjistili, pokud zkombinujeme potraviny obsahující železo s vitamínem C, zvýší se jeho biodostupnost - tělo ho vstřebá víc. To platí zejména pro železo z rostlinných (nehemových) zdrojů. Podmínkou je, že jsou obě živiny konzumovány současně.

 

Energie a únava

Vitamín C pomáhá bojovat s únavou a vyčerpáním.

Tvorba energie: Vitamín C je klíčový při syntéze karnitinu – složky, která pomáhá transportovat mastné kyseliny do buněk pro přeměnu na metabolickou energii (ATP). Zároveň podporuje optimální fungování mitochondrií. Ty jsou nezbytné pro normální fungování buňky a celého organismu.

 

Nervový systém a psychika

Vitamín C je důležitý pro homeostázu a správné fungování centrální nervové soustavy. V mozku probíhá každý den mnoho metabolických procesů, při kterých vzniká velký počet volných radikálů. Mozek je proto velmi náchylný k oxidačnímu stresu. Protože má relativně slabé ochranné mechanismy,  je mozek závislý na vysokých hladinách antioxidantů. Jedním z nejhojnějších antioxidantů v mozkové tkáni je vedle glutathionu právě vitamín C.  

Mentální zdraví: vitamín C pozitivně ovlivňuje tvorbu neurotransmiterů a hormonů v mozku, které regulují naši náladu, motivaci a kognitivní funkce. Přímo tak přispívá k psychické pohodě a pomáhá chránit před neurodegenerativními onemocněními a mentálními poruchami.

 

Pokud se chcete dozvědět, kolik vitamínu C denně potřebujete, které potraviny obsahují nejvíce C, a jak vybrat tu nejlepší formu doplňku, pokračujte druhým dílem našeho průvodce.